Veteranska priča

Nobuo Fujita (1911–1997) je bio časnik Japanske carske mornarice koji je izvršio jedino zračno bombardiranje SAD-a za vrijeme rata. Njegova misija je bila započeti masivne šumske požare s ciljem odvlačenja američkih vojnih resursa od Tihog oceana. 

Sam Fujita je predložio bombardiranje vojnih meta (uključujući brodove na moru, napade na kopno SAD-a, a posebice na strateški Panamski kanal) pomoću podmornica.

Fujita je bacio dvije bombe; jedna je izazvala mali požar 16 km istočno od grada Brookingsa u Oregonu, no zaposlenici američke Šumske službe su ga ubrzo ugasile. Kiša koja je padala večer prije bombardiranja smočila je šumsko tlo pa su bombe bile nedjelotvorne.

Kasnije je Fujita nastavio raditi kao pilot Japanske carske mornarice, no uglavnom kao izviđač, a 1944. godine prebačen je kao trener pilota kamikaza. Poslije rata je otvorio trgovinu alatom.

1962. godine Fujita je pozvan u grad Brookings, uz obećanje japanskoj Vladi da neće biti tretiran kao ratni zločinac. Tom je prilikom Fujita u znak prijateljstva poklonio gradu 400 godina star obiteljski samurajski mač. Srameći se svojih djela iz ratnih vremena, namjeravao je upotrijebiti mač za harakiri (japansko ritualno samoubojstvo) ukoliko bi ga građani dočekali neprijateljski raspoloženi. Ipak, dočekan je s uzbuđenjem i poštovanjem, unatoč tome što je njegov dolazak uzrokovao određene prijepore.

Oduševljen svojim dočekom u SAD-u, Fujita je pozvao troje učenika iz Brookingsa u Japan. Kasnije se u nekoliko navrata vraćao u SAD, a 1992. godine je na mjestu bombardiranja posadio drvo kao gestu mira. 

Nekoliko dana prije njegove smrti u Japanu, u dobi od 85 godina, proglašen je počasnim građaninom Brookingsa. U listopadu 1998. godine, njegova je kći pokopala njegov pepeo na mjestu bombardiranja u Brookingsu.