Branko Kolarić o ageizmu

Ageizam označava diskriminaciju temeljem kronološke dobi. Riječ je o negativnom stavu prema osobama zbog njihove dobi. Na takav stav utječu naša stereotipna razmišljanja, predrasude i sklonost diskriminaciji. Danas mediji imaju jako veliku i važnu ulogu u kreiranju stavova, pa tako i u prevenciji ageizma.

Također, dosadašnja istraživanja su pokazala kako se starije osobe prikazuju dosta negativniije od mlađih osoba, a podjednako su zastupljene u medijima.

Ovom fenomenu mogu biti izložene i mlađe osobe i starije osobe prilikom zapošljavanja. Međutim, dosta više se manifestira kod osoba starije životne dobi. Također, ageizam se javlja i na radnom mjestu, prilikom pružanja zdravstvene skrbi i u socijalnim interakcijama.

“Nedostaje nam istraživanja na temu ageizma, pa tako i istraživanja o društveno-medijskoj slici starijih osoba. Općenito je potrebno jačati medijsku pismenost i kritično promišljanje informacija u medijima među mladima, a takav bi sadržaj trebao biti integriran u školske kurikulume, s posebnim osvrtom na predrasude spram starijoj životnoj dobi", navodi Kolarić.

Izvor: portal Mojevrijeme.hr

Više možete pročitati na:

https://www.mojevrijeme.hr/magazin/2021/05/branko-kolaric-o-ageizmu-starije-osobe-su-sklone-diskriminirati-same-sebe/

Podsjetimo, riječ je o projektu koji ima cilj povećanje kvalitete živote umirovljenika. Nositelj projekta je: Udruge „MI“- Split dok su partneri: Gradovi Split, Solin i Kaštela te udruge Sveti Jeronim, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udruga maslinara Kaštela Mastrinka te udruga Vita plus- udruga za palijativnu skrb. Kroz projekt je planirano uključivanje 350 umirovljenika iz Splita, Solina, Kaštela i Podstrane. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.918.089,61 kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85 posto) i iz državnog proračuna (15 posto).

ESF

Autorica: Kristina Rajić