Predavanje "Visoki krvni tlak"

U četvrtak, 17. svibnja 2018., s početkom u 16 sati, predavanje "Visoki krvni tlak" održat će dr. Inga Vučica povodom obilježavanja Svjetskog dana hipertenzije održati Inga Vučica, dr. med., univ. mag. sanit. publ., spec. javnog zdravstva, voditeljica Odsjeka za praćenje i evaluaciju funkcionalne onesposobljenosti i zdravstvenih potreba starijih osoba pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. 

Cilj predavanja je podizanje svijesti starijih osoba i svih ostalih građana o važnosti redovite kontrole i adekvatnog liječenja povišenog krvnog tlaka. Povišen arterijski tlak danas se naziva svjetskim ubojicom broj jedan jer je glavni nezavisni čimbenik rizika za kardiovaskularni pobol i smrtnost. Uz to, glavni je rizični faktor za moždani udar i kroničnu bubrežnu bolest.

Obilježavanje Svjetskog dana hipertenzije pokrenula je Svjetska liga za borbu protiv hipertenzije 2005. godine, otkada se redovito obilježava 17. svibnja u cilju podizanja svijesti, informiranja i edukacije opće populacije o prevenciji, otkrivanju i liječenju hipertenzije te posljedično prevenciji moždanog i srčanog udara i drugih srčanih i bubrežnih bolesti.