Održano predavanje „Udomiteljstvo kao oblik skrbi za starije osobe“

Predavanje „Udomiteljstvo kao oblik skrbi za starije osobe“ održala je u prostorijama Centra Zlatno doba Udruge „MI“ – Split u ponedjeljak, 24. travnja 2107., Marina Elez Urlić, voditeljica Odjela za odrasle osobe Centra za socijalnu skrb Split.

Predavačica je prisutnima objasnila što udomljavanje odraslih, odnosno starijih, osoba predstavlja. Fenomen je to koji je u svijetu relativno razvijen, no u Hrvatskoj, posebno u južnim dijelovima, nije naročito prepoznat kao adekvatan i poželjan oblik skrbi za starije osobe.

Prema definiciji, udomiteljstvo predstavlja oblik skrbi izvan vlastite obitelji kojim se korisniku (djetetu ili odrasloj osobi) osigurava smještaj i skrb u udomiteljskoj obitelji.Udomiteljska obitelj osigurava stanovanje, prehranu, čuvanje, odgoj, brigu o zdravlju i obrazovanju te druge potrebe korisnika. 

Prisutne je zanimala razlika između odnosa kod potpisivanja ugovora o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju i udomiteljskog odnosa. Predavačica je istaknula neke od pozitivnih strana udomiteljstva za korisnike. Zadržavanje obiteljske atmosfere, veća posvećenost udomitelja korisniku, mogućnost zadržavanja određenih običaja i zajedničko stvaranje rutine života su neke od njih. Smještaj u udomiteljsku obitelj prepoznat je kao prirodniji i humaniji oblik skrbi u odnosu na smještaj u ustanovu, budući da se temelji na načelima obiteljskog okruženja, održivosti socijalnih veza i uključenosti samog korisnika. Udomiteljska obitelj korisnika prihvaća kao svojeg člana, korisnik dobiva osjećaj pripadnosti obitelji, te se stoga u novije vrijeme teži smještavanju korisnika upravo u udomiteljske obitelji.

Predavanje je organizirano u sklopu projekta "Zaštita starijih osoba razmjenom iskustva i znanja stručnih osoba te putem edukativnih, savjetodavnih i promotivnih aktivnosti", financiranog sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koji Udruga "MI" - Split provodi u partnerstvu s Udrugom Dalmatinski potrošač i Udrugom socijalnih radnika Zadar.