SENIORI.HR

Informativni portal za treću dob

zdravlje

 • Blagodati tamne čokolade za starije

  Čokolada je dugo bila „zabranjena“ namirnica zbog visokog udjela masti i velike energetske vrijednosti. Danas postaje sve prihvatljivija u prehrani, ali samo ako se konzumira u malim količinama. Prilikom odabira čokolade svakako treba imati na umu da sva pozitivna svojstva dobiva od zrna kakaa, zbog čega je nutritivno najprihvatljivija tamna čokolada sa 70 i više posto udjela kakaa.

 • Budimo ozbiljni, u Hrvatskoj se loše hranimo jer je zdrava hrana skupa

  Iako siromašni, stanovnici afričkih zemalja Čada, Sijera Leonea i Malija imaju zdrave prehrambene navike zasnovane na konzumaciji mnogo voća i povrća.

 • Čestim ejakulacijama do manje raka prostate?

  Veći broj ejakulacija smanjuje rizik nastanka raka prostate. To pokazuju rezultati dugogodišnje prospektivne studije čiji su rezultati nedavno prezentirani u SAD-u.

 • Europski je tjedan borbe protiv debljine

  Prekomjerna tjelesna masa i pretilost predstavljaju sve izraženiji javnozdravstveni problem koji bitno utječe na kvalitetu i duljinu života te povećava rizik za razvoj niza kroničnih nezaraznih bolesti.

 • Karijes, najraširenija bolest današnjice

  Ako ne želimo zube pune kariesa, nužno je svaki put nakon jela temeljito očistiti sve površine zuba.
 • Ministarstvo zdravlja pokrenulo je program 72 sata

  Program '72 sata', kojem je cilj započeti s liječenjem u najkraćem roku od dijagnoze bolesti, mogao bi doživjeti uspjeh.

 • Mobiteli, wi-fi uređaji, dalekovodi i bazne stanice ne predstavljaju rizik za zdravlje!

  Europska komisija objavila je u petak putem svog Znanstvenog odbora za nove i novoutvrđene zdravstvene rizike (SCENIHR) zaključak da elektromagnetska polja koja emitiraju mobiteli, Wi-fi uređaji, dalekovodi ili elektronički uređaji i bazne stanice ne predstavljaju rizik za zdravlje ljudi.

 • Od čega najviše bolujemo

  Bolesti srca i krvnih žila uzročnik su gotovo svake druge smrti u razvijenim zemljama, ali ni Hrvatska s udjelom od 48,1 posto smrti od kardiovaskularnih bolesti u ukupnoj smrtnosti nije izuzetak. Kod muškaraca su bolesti cirkulacijskog sustava bile na prvom mjestu nepopularne ljestvice bolesti, od kojih je angina pektoris bila najčešći razlog hospitalizacije, a slijede ih zloćudne bolesti, od kojih je najčešći rak pluća.

 • Seks i "zlatne godine"

  Produženje ljudskog životnog vijeka, a time i povećanje udjela stanovništva iznad šezdesete godine života nameće suvremenom društvu i njegovim starijim članovima različite nove zadatke i izazove.

 • Smijeh je najbolji lijek!

  Nova studija koja je istraživala vezu između optimizma i zdravlja srca kod više od 5.100 srednjovječnih do starijih Amerikanaca otkrila je da optimizam nije dobar samo za mentalno nego i za fizičko zdravlje, piše ScienceDaily.

 • Svake godine 2000 građana umre, a ne želimo besplatan pregled!

  Za razliku od većine zemalja u Europi, u kojima smrtnost od raka debelog crijeva među stanovništvom iz godine u godinu pada, u Hrvatskoj je broj osoba umrlih od te zloćudne bolesti u posljednjem desetljeću povećan za 20 posto.I danas se, po stopi mortaliteta od tog raka, naša država nalazi na drugom mjestu europske ljestvice, odmah iza Mađarske.

 • Zašto su probiotici važni za zdravlje?

  Neke nas bakterije mogu učiniti bolesnima, a neke zapravo pomažu našemu zdravlju. Među njima su svakako i probiotici koji blagotvorno djeluju na naše zdravlje i organizam.

 • Zdravlje mozga u starijoj dobi

  Starenjem tijelo doživljava prirodne promjene, mijenjaju se svi organi, a isto tako se događaju i promjene u mozgu. Težina mozga se s godinama smanjuje, pa se tako u prosjeku masa mozga smanji za 5-10 % od svoje težine u mladoj odrasloj dobi.

 • Zdravo starenje i dugovječnost

  Što je starost? Kada starost započinje?
  Na ta pitanja nema jednostavnih odgovora koji jednako vrijede za sve ljude. Neki se u mlađoj životnoj dobi prepuštaju pasivnosti i depresivnim raspoloženjima, a ima i osoba koje u poodmakloj dobi osvajaju svježinom duha i snažnom voljom za život.

 • Zdravstveni karton nacije

  Siva očna mrena vodeća je bolest u Hrvatskoj i kod žena i kod muškaraca, proizlazi iz zbrojenih podataka svih bolničkih ustanova u državi. Naime, ta je dijagnoza, kako doznajemo u Hrvatskom zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), kod oba spola prva na rang-ljestvici ukupnog bolničkog pobola i zbog nje je u 2013. godini, što su zadnji obrađeni podaci, u državi bilo hospitalizirano 9853 žene i 7070 muškaraca.

 • Znanstveni skup: Vino je dobro za zdravlje

  Danas se zna da metaboličke posljedice umjerene konzumacije alkohola uključuju ne samo smanjenu proizvodnju glukoze, nego i povećano inzulinsko djelovanje u skeletnim mišićima. Umjerena konzumacija vina uz jelo može pomoći brojnim ljudima sa zdravstvenim problemima, poručeno je s 1. Međunarodne znanstvene konferencije "Vino i zdravlje", koja je u utorak održana u organizaciji Hrvatske gospodarske komore - Udruženja vinarstva.