SENIORI.HR

Informativni portal za treću dob

rizici

 • Alkohol i starije osobe

  Kontinuirano uzimanje alkohola u velikim količinama djeluje izuzetno negativno na organizam takve osobe. Svatko u bilo kojoj dobi može imati problema s alkoholom, ali starenjem se mijenja sposobnost tijela da "preradi" alkohol zbog usporavanja metabolizma ali i promjena/bolesti koje nastaju starenjem.

 • I mala zagađenja zraka mogu biti pogubna za mozak

  BOSTON - Iako je već duže vrijeme poznato da zagađenje zraka, čak i kada se radi o niskim razinama, može povećati rizik od moždanog udara, najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Stroke pokazalo je da život u gradovima ima negativan utjecaj na mozgove građana koji su do sada prolazili nezamijećeni.

 • Imaju li starije žene slabije šanse u borbi protiv raka dojke?

  Dob predstavlja jedan od najznačajnijih faktora rizika kada govorimo o pojavi i razvoju raka dojke kod žena. Tome u prilog govore podaci prema kojima je gotovo polovina slučajeva pojave raka dojki dijagnosticirana kod žena starijih od 65 godina. Sukladno trendovima starenja populacije, evidentno je da će broj žena s rakom dojke rasti.

 • Pušenje još opasnije nego se mislilo, dva od tri pušača umrijet će prerano

  Rizik od prerane smrti uzrokovane pušenjem mogao bi biti daleko veći nego što se do to sad mislilo. Naime, prema australskoj studiji provedenoj na 200.000 pušača starijih od 45 godina, otkriveno je kako je duhan odgovoran za smrt dvojice od svaka tri uživaoca nikotina.

 • Utjecaj sunca na starenje kože

  Koža ima sposobnost kumulativnog prikupljanja oštećenja tijekom dugog niza godina, kažemo da „koža pamti“. Godine sunčanja ili dugotrajna izloženost suncu tijekom života mogu dovesti do ranije pojave bora, suhoće, tamnih mrlja, pa čak i raka. Dokazano je da postoji povezanost između učestalog izlaganja suncu u ranom djetinjstvu i pojave većeg broja madeža kasnije u životu.