SENIORI.HR

Informativni portal za treću dob

prehrana

  • "Francuski paradoks" i resveratrol

    "Francuski paradoks" se odnosi na pojavu da je kod Francuza manja smrtnost i obolijevanje od bolesti srca i krvnih žila, iako njihova prehrana u prosjeku sadrži veću količinu zasićenih masti nego prosječna prehrana stanovništva ostalih razvijenih zemalja.

  • Blagodati tamne čokolade za starije

    Čokolada je dugo bila „zabranjena“ namirnica zbog visokog udjela masti i velike energetske vrijednosti. Danas postaje sve prihvatljivija u prehrani, ali samo ako se konzumira u malim količinama. Prilikom odabira čokolade svakako treba imati na umu da sva pozitivna svojstva dobiva od zrna kakaa, zbog čega je nutritivno najprihvatljivija tamna čokolada sa 70 i više posto udjela kakaa.

  • Budimo ozbiljni, u Hrvatskoj se loše hranimo jer je zdrava hrana skupa

    Iako siromašni, stanovnici afričkih zemalja Čada, Sijera Leonea i Malija imaju zdrave prehrambene navike zasnovane na konzumaciji mnogo voća i povrća.

  • Dijeta za povišeni krvni tlak (DASH)

    Prehrambene navike imaju značajnu ulogu u održavanju zdravlja. Poznata je uloga nezdrave prehrane kao važnog faktora rizika za razvoj kroničnih bolesti. U cilju sprečavanja nastanka i liječenja već utvrđenog povišenog krvnog tlaka izuzetno je važno pravilno se hraniti.

  • ISTRAŽIVANJE: Dvije porcije ovog povrća mogu vam pomladiti mozak za 11 godina

    Ključne hranjive tvari mogu usporiti propadanje mozga pa čak i vratiti mu nekadašnju snagu, pokazalo je istraživanje. Dvije porcije na dan zelenoga lisnatog povrća poput špinata, kelja, gorušice i raštike pomladit će mozak 11 godina prvenstveno zbog vitamina K.

  • Izbor svježih namirnica, u hladno doba godine

    Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u novije vrijeme česta je sastavnica zdravih prehrambenih proizvoda. Zahvaljujući svojoj rasprostranjenosti svijetom, ukorijenjen je u gastronomiju i religijske običaje mnogih naroda.

  • Kako doživjeti stotu?

    Vijesti o stogodišnjacima koji i dalje žive život pun aktivnosti čitamo gotovo svakodnevno. Činjenica je da sve više ljudi doživi stotu, ali i godine iza nje. Ipak, na to hoćete li doživjeti troznamenkasti rođendan možete i sami utjecati, piše Huffington Post.

  • Poziv na predavanje o hrani kao poticaju za zdrav život - Split, Š.C. Gripe

    U srijedu, 11. ožujka 2015. u svečanom salonu Š.C. Gripe održat će se predavanje o hrani kao poticaju za zdrav život.

  • Prehrana starije dobi

    Starenjem organizma dolazi do promjena u probavnom sustavu koje mogu narušiti uzimanje, probavu i metabolizam hrane (nedostatak zubi, smanjeno izlučivanje sline, slabljenja osjeta okusa čak do 70%, smanjena apsorpcija hrane u tankom crijevu), o čemu treba voditi računa prilikom pripreme obroka.

  • Što trebate znati o magneziju

    Magnezij je jako važan mineral za ljudsko tijelo i nije rezerviran samo za sportaše.

  • Zašto su probiotici važni za zdravlje?

    Neke nas bakterije mogu učiniti bolesnima, a neke zapravo pomažu našemu zdravlju. Među njima su svakako i probiotici koji blagotvorno djeluju na naše zdravlje i organizam.