SENIORI.HR

Informativni portal za treću dob

bolesti

 • Čestim ejakulacijama do manje raka prostate?

  Veći broj ejakulacija smanjuje rizik nastanka raka prostate. To pokazuju rezultati dugogodišnje prospektivne studije čiji su rezultati nedavno prezentirani u SAD-u.

 • Je li isti mehanizam nastanka Alzheimerove, Parkinsonove i drugih bolesti nakupljanja proteina? Može li se konačno doći do lijeka?

  Kod Alzheimerove, Parkinsonove i prionskih bolesti (npr. bolesti kravljeg ludila) dolazi do nakupljanja toksičnih proteina u živčanim stanicama. Sporadični se slučajevi obično manifestiraju u 7. desetljeću, a familijarno nasljedni slučajevi u 5. desetljeću života. Postoji li poveznica? Imaju li sve te bolesti sličan mehanizam nastanka? Zašto još nemamo pravi lijek?

 • Joga u borbi s Parkinsonovom bolešću

  Parkinsonova bolest je neurološki poremećaj uzrokovan propadanjem moždanih stanica, naročito onih koje proizvode dopamin. Simptomi uključuju drhtanje, sporost pokreta, kočenje mišića te neizražajnost lica. Ostali, nemotorički simptomi uključuju depresiju i kognitivno propadanje.

 • Karijes, najraširenija bolest današnjice

  Ako ne želimo zube pune kariesa, nužno je svaki put nakon jela temeljito očistiti sve površine zuba.
 • Ministarstvo zdravlja pokrenulo je program 72 sata

  Program '72 sata', kojem je cilj započeti s liječenjem u najkraćem roku od dijagnoze bolesti, mogao bi doživjeti uspjeh.

 • Od čega najviše bolujemo

  Bolesti srca i krvnih žila uzročnik su gotovo svake druge smrti u razvijenim zemljama, ali ni Hrvatska s udjelom od 48,1 posto smrti od kardiovaskularnih bolesti u ukupnoj smrtnosti nije izuzetak. Kod muškaraca su bolesti cirkulacijskog sustava bile na prvom mjestu nepopularne ljestvice bolesti, od kojih je angina pektoris bila najčešći razlog hospitalizacije, a slijede ih zloćudne bolesti, od kojih je najčešći rak pluća.

 • Pričekajte da umrem

  Jayu Kalliju liječnik je dao 6 mjeseci do godine dana života. Nakon što je prebolio rak dojke, Kallio je saznao da boluje od terminalnog raka pluća

 • Svake godine 2000 građana umre, a ne želimo besplatan pregled!

  Za razliku od većine zemalja u Europi, u kojima smrtnost od raka debelog crijeva među stanovništvom iz godine u godinu pada, u Hrvatskoj je broj osoba umrlih od te zloćudne bolesti u posljednjem desetljeću povećan za 20 posto.I danas se, po stopi mortaliteta od tog raka, naša država nalazi na drugom mjestu europske ljestvice, odmah iza Mađarske.