SENIORI.HR

Informativni portal za treću dob

Alzheimer

 • Alzheimer i kako ga spriječiti

  Alzheimer je neizlječiva bolest mozga. Napada jednu od osam osoba, a može uzrokovati smrt. Kako bolest napreduje dovodi do gubitka pamćenja i poremećaja u ponašanju i osobnosti bolesnika

 • Alzheimerova demencija

  Demencija je opći termin koji opisuje heterogenu grupu neuroloških bolesti koje se mogu kategorizirati na dosta načina. Neurodegenerativne demencije kao što je Alzheimerova bolest, frontotemporalna demencija i demencija Lewyevih tjelešaca su progresivne i deteriotizirajuće bolesti. Vaskularna demencija, alkoholom inducirana demencija i demencija uzrokovana traumatskom ozljedom mozga mogu biti različitije u pogledu tijeka i simptoma.

 • Je li isti mehanizam nastanka Alzheimerove, Parkinsonove i drugih bolesti nakupljanja proteina? Može li se konačno doći do lijeka?

  Kod Alzheimerove, Parkinsonove i prionskih bolesti (npr. bolesti kravljeg ludila) dolazi do nakupljanja toksičnih proteina u živčanim stanicama. Sporadični se slučajevi obično manifestiraju u 7. desetljeću, a familijarno nasljedni slučajevi u 5. desetljeću života. Postoji li poveznica? Imaju li sve te bolesti sličan mehanizam nastanka? Zašto još nemamo pravi lijek?

 • Kako prepoznati simptome Alzheimerove bolesti?

  Alzheimerova bolest je progresivna bolest mozga karakterizirana gubitkom pamćenja, sposobnosti rasuđivanja i promjenama osobnosti. Osim što se radi o vodećem javnozdravstvenom problemu, ovaj poremećaj predstavlja najčešći oblik demencije koji zahtjeva pravodobno prepoznavanje i liječenje.

 • Može li plazma mladih ljudi liječiti Alzheimerovu bolest?

  Saul Villeda proveo je cijelu godinu u istraživanju koje pomalo podsjeća na medicinu srednjega vijeka. Naime, ispitivao je mogu li se stari i nemoćni pomladiti transfuzijama krvi mladih…

 • Nova nada za oboljele od Alzheimera

  Na globalnoj razini potraga za terapijom demencije postaje sve više frustrirajuća. U potrazi za lijekom protiv Alzheimerove bolesti znanstvenici su otkrili novi potencijalni uzrok bolesti koji je moguće tretirati lijekovima.

 • Osobe s visokim tlakom imaju manji rizik za obolijevanje od Alzheimerove bolesti

  Prema najnovijim istraživanjima, osobe s visokim krvnim tlakom imaju manji rizik obolijevanja od Alzheimerove bolesti.

 • Vodič za preživljavanje za njegovatelje oboljelih od Alzheimera

  Obzirom na nepredvidljivost i progresivan razvoj Alzheimerove bolesti koja zahtijeva konstantnu skrb i njegu preživljavanje je blaga riječ. Iako su skrb i njega drugačije za svaku obitelj, neki uvidi i načela su univerzalni. Donosimo vam 5 načela kako se boriti protiv bolesti koja ne poznaje granice.

 • Zabavite se danas – aktivnosti koje možete raditi s oboljelim od Alzheimerove bolesti

  Postoje mnoge različite faze kroz koje prolaze oboljeli od Alzheimerove bolesti i demencije. Oboljelima od Alzheimerove bolesti važno je osigurati kvalitetu života u svakoj fazi. Stoga je bitno uočiti ono što osoba može napraviti umjesto onoga što ne može. Osim toga, zadatak koji želite obaviti možete pojednostavniti tako da na kraju ipak bude obavljen.