Međugeneracijski odnosi u obitelji

Međugeneracijski odnosi u obitelji danas su aktualna tema. Ova tema je važna u svim sociološkim istraživanjima.

Foto: pixabay.com

Međutim, stručnjaci govore da je ova tema svoje mjesto u literaturi dobila tek prije dvadesetak godina. Razlog tomu navode kako međugeneracijski problemi u obitelji nisu bili tako velik problem kao što je danas. O takvim problemima se prije nije govorilo i čuvalo se sve za sebe.

Stari i mladi danas sve teže razgovaraju i upravo zato dolazi do sukoba. Svaka generacija ima različite stavove, potrebe ili vrijednosne sustave. Problemi u komunikaciji ili manjak komunikacije je proces svih društvenih promjena. Dolazi do segmentacije društvene strukture, slabo povezanih sfera (obitelji, škole i radnog mjesta) te se mijenja naš egzistencijalni okoliš koji mijenja i naše odnose. Sva naša prijašnja znanja i ponašanja postaju upitna. Često dolazi do toga da roditelji nisu sigurni što od dosadašnjih vrijednosti i pravila predati svojoj djeci koja ne tako rijetko reagiraju s nepovjerenjem ili odbijajućim omalovažavanjem. Upravo zbog toga, često se o tom problemu i govori. Mnogi autori preporučuju kako se treba oprostiti od tradicionalnih hijerarhijskih zapovjedničkih modela u odnosima starijih prema mladima u obitelji te navode kako je poželjno usvojiti modele dijaloga. To je novi način komunikacije.

"Dalji veliki potencijal sukoba između starih i mladih u obitelji je u njihovim različitim životnim situacijama. Roditelji su već oblikovane osobnosti s prilično jasnim crtama i relativno stabilne osobe. Mladi su in fieri, u oblikovanju svoje osobnosti, a to traženje karakteriziraju nestalnos i proturječnost."

Roditelji imaju jasan pogled na svijet i jasnu ulogu u društvu, dok se mladi još pronalaze i pojušavaju u njima snaći.

Kao nekakvo rješenje za promjenu odnosa u obitelji navodi se pokušaj roditelja da prate i svjesno pospješuju razvoj svoje djece. Često se roditelji pitaju zašto s jednim djetetom imaju problema, a s drugim ne ako su ih jednako odgajali. Ne možemo reći kako su sva djeca jednaka niti da ih roditelji jednako odgajaju. U cijelom odgoju djece najvažnije je sačuvati kontakt i komunikaciju s djetetom i onda kada se nailazi na problem i kada je komunikacija teška. Važno je znati da je i svađa komunikacija, pogotovo ako je konstruktivna. Važno je da roditelji budu strpljivi i da sačuvaju mir. Važno je slušati mišljenje mladih te je također važno imati na umu da dobna razlika između vas garantira više iskustva ali s time ne i bolje svjetonazore i stavove.

Važno je da hvalite dostignuća i sposobnosti svoje djece, da priznate svoju pogrešku te na kraju da djeca u sukobima s roditeljima oponašaju i primjenjuju upravo ona ponašanja koja su naučili od vas.

Autor: Karlo Koračević "Dinamika suživota mladih i starih u obitelji"

Više pročitate na: https://hrcak.srce.hr/2286