Jednostavnim brisom grla do otkrivanja rizika od Alzheimerove bolesti?

Nova kanadska studija upućuje na to da bi se uskoro rizik od obolijevanja Alzheimerove bolesti mogao predvidjeti jednostavnom analizom sline pacijenta. 

Neuroznanstvenici sa Sveučilišta u Alberti otkrili su da se u slini osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti nalaze određeni kemijski spojevi koji se ne nalaze u slini zdravih pacijenata koji ne pokazuju znakove opadanja kognitivnih funkcija. 

Trenutačno ne postoji jedinstveni test za odrediti boluje li pacijent od ove bolesti ili je u riziku od obolijevanja. Za dijagnosticirati Alzheimerovu bolest trenutno je potrebno obaviti detaljne, često skupe i invazivne pretrage koji uključuju niz fizičkih i neuroloških pregleda kao i testiranje mentalnog statusa. Test koji predlažu dr. Sapkota i njegovi suradnici jednostavan je, siguran i jeftin, no naglašavaju da su potrebna detaljnija istraživanja ove metode.

Iako još ne postoji način da se bolest zaustavi, rana dijagnoza Alzheimerove bolesti može povećati mogućnost da lijekovi koji liječe simptome ove bolesti uistinu djeluju.

Izvor: Medical News Today