Baka Pera proslavila 101. rođendan

Pera Lučkov rođena je 21. srpnja davne 1914. godine u kraju poljičke Judite, Mile Gojsalić, u Kostanjama. Danas je napunila sto i prvu godinu koju je proslavila u Domu za starije i nemoćne Split.


Starica koja na plećima nosi cijelo jedno stoljeće od srpnja 2010.godine živi u domu u Vukovarskoj ulici u Splitu. Suprug joj je umro prije 35 godina, a djece nisu imali.
- Rodila san se u Kostanjama, znate di je to, tamo di je Poljička kneževina, ispod crkve odma doli. Priselili smo se u Split kad sam bila cura i upoznala mogaIvicu i odma mi je posta drag. Živili smo u Getu i bila sam i u zajedničkom stanju pa je bilo malo i škandala – kroz smijeh će slavljenica Pera pa nastavlja
- Vinčali smo se, ali dicu nismo imali. Ali smo se volili, poštivali, doživili skupa lipe godine u braku, nekad bolje, nekad gore. – mudro će Pera kojoj su nećaci za ovu prigodu pripremili čokoladnu tortu jer baš takvu ona najviše voli.


U 101.godini maže se mirisnim losionom, pije vino, koristi mobitel
Cijeli je život, kažu, bila vrlo pedantna i pazila na sebe te je i danas sa napunjenu 101.godinu vitalna, zdravoga uma pa prati aktualna zbivanja i služi se mobitelom kako bi bila u kontaktu sa svojim nećacima.
- Svaki dan maže se losionom za tijelo, voli popiti kavu i sok, posebno od naranče. Iz prve ruke od nje možete saznati sve o aktualnim zbivanjima, ljubavi, braku, odgoju. Mirno spava, a i zdravlje je dobro služi. Jedina joj je briga da nije puno na suncu – rekla nam je jedan od sestara ovoga doma.
Slavljenica Pera pazi na svoju prehranu, te uz obaveznu porciju svježe salate, kao i sezionskog voća, svakog jutra voli popiti i čašicu vina pa je možda baš u tome tajne njene dugovječnosti.
- Svašta se doživi u životu. Ne valja se svađat za svaku glupost. Ne valja se nervirati i živcirati. A vina se bojim puno popit, pa ulijem malo. Kažu da se dobro napit vina – smije se naša slavljenica.
Povodom Perinog 101. rođendana, u posjet joj je došao i dožupan Splitsko-dalmatinske županije, Ante Šošić te joj tim povodom poklonio cvijeće i košaru prepunu voća.
- Ovo je rekorder u obe naše ustanove, zaista vrhunska jedna obljetnica, odnosno rođendan. Nije lako zamisliti što znači roditi se 1914.godine, preživiti 3 rata, 4 države i još uvijek održati vitalnost. Stvarno jedan sjajni dan i sjajni rođendan naše Pere – rekao je dožupan.
Ravnatelj doma, Ivan Škaričić, otvorio je šampanjac te baki Peri poželio dobro zdravlje na ovaj zbilja veliki dan, a uz tortu, kolače, kavu i sokove baki Peri su rođendan čestitali i njeni prijatelji iz Doma koji su joj ovom prigodom i zapjevali.

 

Izvor: www.dalmacijanews.hr