Umirovljenici u raljama mafije

Priča o baki Nevenki, kojoj je bliski rođak s bankomata podigao mirovinu, ostavivši joj samo 50 kuna za život, potakla nas je da dublje istražimo mračni svijet financijskog zlostavljanja starih i nemoćnih.

Podaci do kojih smo došli su šokantni. Život starijih od 65 postao je doslovno život visokog rizika jer su, kao većinski vlasnici nekretnina, za svoju djecu, unuke, rođake, susjede, razne udruge, privatne domove umirovljenika pa i neke vjerske zajednice, upravo oni u zlatnim godinama postali pravi zlatni rudnik. Iz Sindikata umirovljenika Hrvatske upozoravaju da u unosnom biznisu otimanja imovine umirovljenicima prste imaju i neki javni bilježnici, odvjetnici, liječnici i pojedini centri za socijalnu skrb. Tako je materijalno zlostavljanje često prikriveno legalnim formama poput oporuka, ugovora o darivanju, a sve češće i ugovorima o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju.

Puni vjere i nade da će im ljudi, s kojima su potpisali ugovor o uzdržavanju, starost učiniti ugodnijom, umirovljenici lako upadaju u kobne zamke "lešinara" na čijoj je meti doslovno sve, od mirovina, preko ušteđevine za crne dane pa do nekretnina. Iz tih se zamki većina umirovljenika više nikada ne uspije osloboditi te prevareni, poniženi, a nerijetko i psihički i fizički zlostavljani, svoje posljednje godine proživljavaju u potpunom siromaštvu, a mnogi od njih i kao beskućnici. Slučajevi nerijetko  završavaju i na sudu no zbog dugotrajnosti postupaka mnogi prevareni umirovljenici ne dočekaju pravdu.

Za najveći broj takvih tragičnih scenarija kriv je, tvrde iz SUH-a, "blagoslov" koji su 2006. dobili opasni ugovori o dosmrtnom uzdržavanju.

Što se krije iza ugovora o dosmrtnom uzdržavanju

"Zatrpani smo potresnim pričama prevarenih starih ljudi, koji nam se svakodnevno javljaju iz svih krajeva Hrvatske. Neki čak posljednje kune potroše na kartu do Zagreba te dođu k nama u Sindikat umirovljenika u nadi da ćemo im pomoći, no za sada možemo samo zajedno plakati. U čak 80 posto slučajeva financijsko nasilje nad starijima događa se u obitelji, a nasilnici su često i susjedi, "prijatelji" te razni "savjetnici" i "pomagači", nerijetko iz grupacija bliskih legalnim strukturama institucionalne i izvaninstitucionalne skrbi. U lešinarsku su mafiju uključeni i neki odvjetnici, bilježnici, a često svoju ulogu imaju i liječnici koji daju preporuku da je osoba slaba i ranjiva, što je zeleno svjetlo raznim udrugama, rođacima, susjedima, udomiteljima i privatnim domovima umirovljenika da krenu u lešinarski pohod. Vrlo često su upleteni i centri socijalnog rada kojima se umirovljenici obraćaju za pomoć jer nemaju novca za život, ali imaju nekretninu. Ipak, glavnu ulogu u lešinarskoj industriji ima pravnička mafija, no o svemu tome se šuti te ćemo stoga s konkretnim slučajevima prijevara ići prema DORH-u", kaže predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna Petrović.

Otvoreno progovorivši za Indeks, upozorava da je u tijeku posljednja u nizu velikih pljački u Hrvatskoj – pljačka starijih osoba. Iako više od  60 posto hrvatskih umirovljenika ima primanja niža od 60 posto medijana plaće, odnosno manja od 2700 kuna, kao i u većini  bivših socijalističkih zemalja, upravo su umirovljenici većinski vlasnici nekretnina, zbog čega su i postali glavnom metom prevaranata.

Petrović: Spirala zla pokrenuta 2006. godine

Spirala zla pokrenuta je, kaže Petrović, 2006. kada je legaliziran institut dosmrtnog uzdržavanja, koji do tada nije bio dio niti jednog hrvatskog važećeg propisa te je, tvrdi, jedan od najprjepornijih instituta Zakona o obveznim odnosima.

"Čim osoba potpiše ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, nekretnina istog časa više nije u njenom vlasništvu, a davatelj uzdržavanja odmah stječe pravo uknjižbe prava vlasništva koje pak po ugovoru o doživotnom uzdržavanju stječe tek nakon smrti uzdržavane osobe. Poznajući psihologiju starih ljudi, profesionalni uzdržavatelji najčešće na potpisivanje ugovora dolaze u društvu liječnika, medicinske sestre, bilježnika te se svi oni skupe oko jadne stare osobe, koja najčešće ni ne čuje dobro što joj govore. Riječ je o čistoj manipulaciji zbog koje stari ljudi sve češće završavaju kao socijalni slučajevi pa čak i bez krova nad glavom.

Kada shvate da su prevareni, nerijetko pokušavaju sudskim putem doći do pravde no sporove u pravilu gube ili ne dožive kraj sudskog postupka. Pravna praksa Vrhovnog suda je praktički u potpunosti na strani uzdržavatelja koji starcu, od kojega je na prijevaru uzeo nekretninu, ne mora dati ni čašu vode te žrtve prijevare često doslovno gladuju, ali o svojoj nesreći najčešće šute, jer se srame da su ispali glupi", kaže Petrović, dodajući da se po ocjeni mnogih stručnjaka koji se bave navedenom problematikom, ugovori o dosmrtnom uzdržavanju trebaju ukinuti.

SUH traži ukidanje dosmrtnog uzdržavanja

Zbog alarmantnog broja prijevara i ekonomskog zlostavljanja osoba starije životne dobi kroz ugovore o dosmrtnom uzdržavanju, predsjedništvo SUH-a je uputilo Ministarstvu pravosuđa inicijativu za ukidanje dosmrtnog uzdržavanja i pooštravanje uvjeta za sklapanje doživotnog uzdržavanja. Njihovu je inicijativu podržala i pučka pravobraniteljica Lora Vidović te su spomenuti problemi sastavni dio izvješća koje pučka pravobraniteljica podnosi Hrvatskome saboru. No, svi dosadašnji pokušaji da se prijevarama starih i nemoćnih konačno stane na kraj, za sada su uzaludni.     

Čak i darovni ugovori, upozorava Petrović, mogu biti kobni ukoliko se u njima ne navede pravo doživotnog uživanja. Upravo se to dogodilo bračnom paru iz Labina koji su, kako bi njihov sin mogao dobiti kredit, na njegov nagovor sklopili s njim darovni ugovor. Sporni kredit sin ne otplaćuje te sada želi prodati nekretninu u kojoj žive njegovi stari roditelji.

Ništa bolje nije prošla niti starica sa zagrebačkog Borongaja koja je pristala da unuci budu suvlasnici njezine nekretnine, a oni je sada žele iseliti iz kuće. Slična je sudbina zadesila i umirovljenicu iz Oroslavlja koju je prevarila kćer te joj je kuća prodana na javnoj dražbi, a ona trenutno živi kod susjeda.

Umirovljenici na meti vjerskih zajednica

"Zabilježili smo i slučaj prijevare od strane jedne vjerske zajednice koja je od starice „posudila“ 110 000 eura. Na nagovor čelnika te vjerske zajednice i njegova prijatelja biznismena, osamdesetogodišnjakinja je najprije posudila 10.000 € za što je potpisala nekakav ugovor imajući apsolutno povjerenje u njega. Kada je prodala vikendicu, željela je za sto tisuća eura kupiti stančić u kome bi živjela te pomoći svojoj djeci da se riješe dugova. Planirala je novac oročiti dok ne napravi plan i ne pronađe adekvatan stan.

Međutim, čelnik vjerske zajednice i njegov prijatelj su je zamolili da novac posudi njima, uz iste kamate kao u banci, s obrazloženjem da je to važno za vjerske projekte. Starica je pristala povjeriti im novac, ali najviše na dvije godine. Povremeno su joj isplaćivali kamate, no kada je zatražila da joj vrate novac i o tome javno progovorila na misama i sastancima zajednice, čelnik ju je izbacio iz vjerske zajednice čime joj je nanio i strašnu psihičku štetu. Do svibnja 2014. starica je povremeno dobivala kamate s kojima je nekako krpala podstanarsku najamninu.

U međuvremenu, zbog kredita u švicarcima, njezina kćerka je izgubila stan. Starica je sada podstanarka na dug, hoda okolo s kolicima za plac prepunim dokumenata, no iako ima sve potrebne dokaze, više nema snage za borbu s tom, dosta poznatom antikatoličkom sektom, koja prima državne novce kao vjerska zajednica. Učlanila se u Sindikat umirovljenika Hrvatske te joj imamo namjeru pomoći da vrati novac, ako ne dogovorom s čelnikom zajednice, onda sudskim putem i prijavom DORH-u zbog prijevare", kaže Jasna Petrović.

O temi rastućeg broja pljački starih osoba kroz štetne ugovore za Index je progovorila i pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Pučka pravobraniteljica: Ključna edukacija starijih osoba

"Starije osobe jedna su od najosjetljivijih skupina u našem društvu, koju rizicima dodatno izlaže socijalno stanje u zemlji uzrokovano godinama gospodarske krize. Zato poduzimamo sve što je u našim ovlastima, u borbi protiv zlouporabe ugovora o dosmrtnom uzdržavanju. S primjerima prijevare, u kojima su žrtve upravo starije osobe koje ostaju bez imovine, upoznati smo putem pritužbi koje smo primili od građana, ali i zahvaljujući redovitim kontaktima s nevladinim udrugama i stručnjacima iz sustava socijalne skrbi, koji su upoznati s problematikom.

Do sada smo izdali niz preporuka u našim godišnjim izvješćima. Među njima bila je i preporuka Ministarstvu pravosuđa da razmotri opravdanost postojanja ugovora o dosmrtnom uzdržavanju u Zakonu o obveznim odnosima. Ministarstvo nam je odgovorilo kako brisanjem ugovora o dosmrtnom izdržavanju iz Zakona o obveznim odnosima, građani ne bi izgubili mogućnost njegova sklapanja. On bi se i dalje mogao sklapati pod nekim drugim nazivom, ali se na njega više ne bi odnosili zaštitni mehanizmi koje sada Zakon o obveznim odnosima ipak propisuje, zbog čega ne bi postojalo dovoljno garancija za sprječavanja zlouporabe takvih ugovora. To konkretno znači da javni bilježnik više ne bi bio dužan pri ovjeri potpisa upozoriti ugovorne strane na pravne učinke ugovora o dosmrtnom uzdržavanju.

Uzimajući u vidu te činjenice, mišljenja smo kako bi najučinkovitija sredstva zaštite starijih osoba protiv zlouporabe ugovora o dosmrtnom uzdržavanju mogla biti osigurana kroz nadzor i edukaciju. Smatramo da je potrebno propisivanje najstrože forme javnobilježničkog akta, uvođenje nadzora provođenja ugovora od strane Centara za socijalnu skrb te uvođenje registra sklapatelja takvih ugovora. Također, mišljenja smo kako je potrebno i ograničiti broj ugovora koji jedna osoba može sklopiti. Naime, upozoreni smo na činjenicu da postoje pojedinci koji sklapaju veći broj takvih ugovora, što ne može služiti kao dokaz o namjeri prijevare, ali je svakako dobar poticaj za detaljnije provjere. Nadalje, potrebno je raditi na kvalitetnijem i temeljitijem informiranju starijih osoba, uključujući i upoznavanje s rizicima sklapanja takvih ugovora.

Zlouporaba ugovora o dosmrtnom uzdržavanju bila je dio naših godišnjih izvješća iz 2014. i 2013. godine. Među izrečenim preporukama, bila je i ona upućena Ministarstvu socijalne politike i mladih i udrugama koje se bave zaštitom starijih osoba, da organiziraju ciljana savjetovanja i tribine u domovima socijalne skrbi, udrugama umirovljenika ili u lokalnim zajednicama, kojima bi se starije osobe upoznalo o razlici između ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju, pravima i obvezama koji iz njih proistječu, posebice o razlozima raskida takvih ugovora i poteškoćama s kojima se mogu susreti kod raskida tih ugovora. Ministarstvo je preporuku uvažilo te je u natječajima za financiranje projekata prednost dalo ovoj problematici, a udruge umirovljenika provode kampanje kako bi s problemom upoznali što više starijih osoba", ističe u odgovoru pravobraniteljica Vidović.

Ukoliko vas djeca, unuci, rođaci, prijatelji ili pak nepoznati ljudi koji vam nude pomoć, nagovaraju da potpišete darovnicu ili ugovor o uzdržavanju, ako ste već potpisali ugovor, no uzdržavatelji ne brinu  o vama, zanemaruju vas i zastrašuju, psihički ili fizički zlostavljaju, ili vas na bilo koji način iskorištavaju, za pomoć se obratite Pravnom savjetovalištu Sindikata umirovljenika Hrvatske koji je nedavno pokrenuo i kampanju "Zaustavimo zloupotrebu starijih osoba", odobrenu od Ureda Vlade RH za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

index.hr