MERS - smrtonosna bolest od koje strepi Europa

Bolest je do sada bila prisutna u Europi 2012. i 2013. godine kad su je donijeli ljudi koji su boravili na Bliskom istoku.

Što je MERS?

- MERS je engleska kratica za novu bolest - srednjoistočni respiratorni sindrom.

Kad i gdje se bolest pojavila?

- Prvi slučajevi zabilježeni su u jesen 2012. godine u Saudijskoj Arabiji. Najviše slučajeva zabilježeno je na Bliskom istoku.

Što je uzročnik bolesti?

- Virus iz skupine korona virusa. Riječ je o velikoj obitelji virusa koji uzrokuju obične prehlade, ali i SARS (Teški akutni respiratorni sindrom), tešku bolest dišnog sustava koja je 2003. godine odnijela 8000 života u 30 zemalja.

Koji su glavni simptomi bolesti?

- Glavni simptomi su kašalj, groznica i problemi s disanjem. U nizu slučajeva razvija se ozbiljna upala pluća i dolazi do zatajenja bubrega. Smrtnost od MERS-a je oko 30 posto.

Ima li lijeka i cjepiva?

- Nema. Budući da je uzročnik virus, ne pomažu antibiotici.

Kako se bolest pojavila?

- Znanstvenici smatraju da virus MERS-a cirkulira među šišmišima, a nađen je i kod deva na Srednjem istoku. Smatra se da je s deva prešao na čovjeka preko devinog nazalnog sekreta i sirovog mlijeka.

Širi li se MERS s čovjeka na čovjeka?

- Iako se ne širi lako poput gripe ili ospica, MERS se može širiti međuljudskim kontaktom, najčešće među članovima obitelji oboljeloga ili bolničkim osobljem koje je s njim bilo u kontaktu.

 

Svjetska zdravstvena organizacija: Ova se smrtonosna bolest može pojaviti u bilo kojem trenutku

Epidemija Bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS) u Južnoj Koreji pokazuje kako se smrtonosna zarazna bolest može pojaviti u bilo kojem trenutku, ali MERS još ne predstavlja globalnu zdravstvenu krizu, priopćila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). U priopćenju nakon sastanka svog kriznog odbora posvećenog MERS-u, WHO navodi da nisu ispunjeni uvjeti za proglašavanje globalne zdravstvene krize.

"Ova epidemija je poziv na buđenje i pokazuje da sve zemlje moraju uvijek biti spremne za nepredviđenu mogućnost izbijanja ove i drugih ozbiljnih zaraznih bolesti", priopćio je WHO. Globalni zdravstveni propisi definiraju međunarodnu javnozdravstvenu krizu kao izvanredan događaj koji predstavlja rizik drugim članicama WHO-a međunarodnim širenjem bolesti, a koji može zahtijevati koordiniranu međunarodnu reakciju.

MERS izaziva kašalj, vrućicu i katkad smrtonosnu upalu pluća, a spada u red koronavirusa iz iste obitelji kao SARS koji je, otkako se 2002. pojavio u Kini, ubio oko osam stotina ljudi. Dosad su zabilježeni slučajevi te bolesti u Saudijskoj Arabiji i Južnoj Koreji, ali su ga putnici prenijeli u najmanje 25 zemalja svijeta. Od MERS-a umire oko 38 posto zaraženih. U Južnoj Koreji dosad je umrlo dvadeset ljudi, a zaraženo ih je 162.

 

Izvor: www.jutarnji.hr