Lažnim pozivom iz veleposlanstva prevarili 76-godišnju Splićanku

76-godišnja Splićanka našla se na meti prevarantice koja ju je olakšala za više od 200 tisuća kuna. Lažno se predstavila kao djelatnica veleposlanstva u Londonu i zatražila uplatu novca pod obrazloženjem da je pozlilo njezinom sinu, koji zaista boravi u inozemstvu.

Pozive je u nekoliko dana ponovila, sve dok prevaru nije otkrila kćer oštećene i slučaj prijavila policiji. Kako doznajemo, prevarantica je staricu nazivala sa inozemnog telefonskog broja, a ona kćeri nije ništa govorila.

Policija: Obavezno kontaktirajte članove obitelji prije uplate

Splitska policija upozorava građane koji imaju obitelj u inozemstvu da prije bilo kakve uplate nakon poziva nekog iz veleposlanstva ili konzulata obavezno prethodno kontaktiraju članove obitelji za koje se traži uplata novca.

Naime, u posljednje vrijeme policija je uočila novi oblik prevara. Koristeći podatke o obiteljskim prilikama, počinitelji zovu žrtvu u Hrvatskoj koja je rodbinski povezana sa osobama iz inozemstva. Prevaranti, koji su prikupili podatke o njihovim životnim prilikama, najčešće se predstavljaju kao djelatnici konzulata ili veleposlanstva u Londonu te u razgovoru sa žrtvom prezentiraju izmišljenu situaciju u kojoj se našao član obitelji. Najčešći su izgovori teško zdravstveno stanje, hitno liječenje ili problemi s policijom na aerodromu. Pod dojmom ozbiljne i po život opasne situacije, žrtve uplaćuju novac sljedeći slatkorječive upute prevaranata, bez da provjere okolnosti, upozoravaju u policiji.

Postoje različiti načini na koje prevaranti kontaktiraju žrtve. Ponekad šalju e-poruke, ponekad zovu telefonski. Žrtve su najčešće osobe starije životne dobi. Splitska policija poziva građane ako su oštećeni ovakvim ili sličnim prevarama da im se jave. index.hr