Dalmatinci bez palijativne skrbi

Pravo na dostojanstven život ali i na dostojanstvenu smrt, trebao bi imati svatko. Nažalost, u Hrvatskoj, a posebno u Dalmaciji tim se luksuzom mogu rijetki pohvaliti. Koliko god je teško preživjeti, u Dalmaciji još teže dostojanstveno umrijeti jer ustanova koje će pružiti utočište i pomoć umirućim bolesnicima jednostavno – nema.Briga za termalno bolesne i umiruće za cijelo područje triju dalmatisnih županija može se dobiti samo u kninskoj bolnici. Tamo je u tu svrhu osigurano svega 36 kreveta, koji nisu ni izbliza dovoljni stvarnim potrebama. Jedina županija u Hrvatskoj koja sa Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje ima ugovoreni liječnički tim za pružanje palijativne skrbi je Istarska.

Dalmatinci su svoje umiruće bolesnike trebali primjereno započeti zbrinjavati srednom ove godine, no od toga neće biti ništa.

Mnogo je razloga zbog kojih nam trebaju regionalni centri za palijativnu skrb. Hrvatska je po broju stanovnika starijih od 65 godina u europskom vrhu. Ima jako puno kroničnih nezaraznih bolesti i pacijenata u termalnom stanju kroničnih bolesti ili s karcinomima kojima treba pružiti samo jedno, a to je dostojanstvena smrt i oproštaj s ovoga svijeta.

Palijativna skrb podrazumijeva uklanjanje boli i svih ostalih simptoma koji se pojave uz interdisciplinarni pristup pomoći koja obuhvaća tjelesne,psihosocijalne i duhovne aspekte te potporu članovima obitelji. Tu su ulogu u Dalmaciji dijelom preuzeli domovi za stare i nemoćne iako to nisu obvezni.

Splitsko-dalmatinska županija je učinila sve što je država od nje tražila kako bi se otvorila ustanova koja će skrbiti o umirućima. No, prvo su dobili odbijenicu, a potom je uslijedila i šutnja administracije.

Zakonski okvir za razvoj palijativne skrbi kao ravnopravnog čimbenika zdravstvene zaštite u Republici Hrvatskoj stvorena je još 2003.godine Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, no implementacija je nikakva. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije palijativnu skrb bi trebalo uključiti u sve razine zdravstvene zaštite. U Splitsko-dalmatinskoj županiji čine sve kako bi ulogu gerintoloških odjela koji će pružati umirućim i terminalno bolesnima svu skrb preuzeli stacionari.

Palijativna skrb je pristup kojim se bolesnicima suočenim sa smrtonosnom bolešću i njihovim obiteljima unapređuje kvaliteta života. Čini se to kroz sprječavanje i olakšavanje simptoma,sredstvima ranog otkrivanja,procjene i liječenja boli te kroz olakšavanje ostalih psihičkih,psihosocijalnih i duhovnih potreba. Palijativna skrb je potrebna oboljelima od raka, ali isto tako postoje nemaligne kronične bolesti progresivnog i fatalnog tijeka. Palijativna skrb obuhvaća sve dobne skupine, uključujući i djecu.

 

Izvor: www.mreza.tv