Tko ima uvjete za otpis duga?

Zahtjevi će se moći podnositi do 30. lipnja u centrima za socijalnu skrb, ovisno o mjestu prebivališta. Građanin centru mora dostaviti zahtjev za otpis duga (na propisanom obrascu) koji sam popunjava, pregled duga, dokument koji uz predočenje osobne iskaznice može podići u poslovnici Fine i potvrdu općinskog suda o vlasništvu nekretnina.

U roku od 15 dana od primitka centar će utvrditi ispunjava li osoba uvjete

Ta se dokumentacija može dostaviti osobno ili poštom, a potom će centar u roku 15 dana od primitka utvrđivati ispunjava li građanin uvjete prema kriteriju B. Ako ih ispunjava, centar za socijalnu skrb će to potvrditi potpisom i žigom, nakon čega se građanin s dokumentacijom obraća svojim vjerovnicima, naznačenima na pregledu duga.

U A kategoriji dužnika su državljani Hrvatske koji primaju socijalnu naknadu, pomoć za uzdržavanje ili osobnu invalidninu i nemaju imovine.

Po podacima Fine, od 2. veljače do 31. ožujka ukupno je 4556 građana dobilo potvrdu za otpis duga koji može iznositi do 35.000 kuna, dok ih je u Registru otpisa ukupno evidentirano 7168.

Na šalterima Fine do sada je izdano 25.464 pregleda duga, odnosno dokumenata koji sadrže podatke o dužniku, vjerovnicima, iznosu glavnice i trajanju blokade, sa stanjem od 30. rujna 2014. godine, od kada se oprost duga počeo računati.

Hina/Danas.hr