Čitate li deklaracije?

Otkad su na snagu stupila pravila po kojima deklaracije moraju biti čitljivije i sadržajnije, inspektori su proveli oko 200 inspekcija i nisu pronašli nepravilnosti. Usput su pokazali i na što sve morate obratiti pažnju prilkom kupnje.

U šarenoj ponudi za dobar izbor, trebaju pomoći deklaracije koje odnedavno moraju drugačije izgledati. Inspektorice ministarstva poljoprivrede pokazale su za Dnevnik.hr na što obratiti pozornost. Slova moraju biti najmanje 1,2 milimetra, a alergeni trebaju biti označeni drugačije. I smrznuto će se meso morati drugačije označavati.
''Novine se odnose na označavanje smrznutog mesa gdje se mora navesti datum smrzavanja i to za smrznuto meso, smrznute mesne pripravke i smrznute neprerađene pripravke ribe'', objasnila je Zvjezdana Šišak, inspektorica Ministarstva poljoprivrede.
Otkad vrijede nova pravila pregledano je oko 500 proizvoda, no manjkavosti nisu uočene.

Ogromne kazne

Ukoliko kupnje uočite da deklaracije ne udovoljavaju novim pravilima, obratiti se možete inspekciji ministarstva poljoprivrede. Kazne nisu male.
''Raspon kazni ovisi o prekršaju, ali je od 10 do 100.000 ', rekla nam je inspektorica Lidija Mandić Granoić.
No, na tržištu se još mogu naći i proizvodi sa starim deklaracijama. Smiju se prodavati do isteka zaliha. Danas.hr/ Dnevnik.hr