Profesor Bežovan - mirovine se protuzakonito povećavaju

Je li mirovinski sustav stabilan unatoč nepovoljnom omjeru umirovljenika i zaposlenika? Tko će imati pravo na profesionalnu mirovinu, a tko na zajamčenu braniteljsku mirovinu i koje novosti u mirovinskom osiguranju Vlada namjerava uvesti tijekom godine?

O tome su u 'U mreži Prvog' govorili ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić i profesor socijalne politike na zagrebačkome Pravnom fakultetu Gojko Bežovan.

Na HZZ-u trenutačno je 329. 396 nezaposlenih, oko 12 tisuća više nego prošli mjesec. No u odnosu na 2014. u ovo vrijeme, stopa nezaposlenosti je niža, kazao je na početku emisije ministar Mrsić. 'Mi imamo dualni sustav, imamo građane koji imaju prava - to su umirovljenici. Njihova se prava - mirovine protuzakonito se povećavaju. Mirovine se trebaju povećavati temeljem načela solidarnosti. Ako se smanjuje zaposlenost, oni su solidarni samo s ljudima iz politike', kazao je Bežovan.

Emisiju u cijelosti možete poslušati ovdje.

Mrsić je kazao kako se mirovine usklađuju prema troškovima života i plaćama. Novac je osiguran iz europskog socijalnog fonda. Usklađivanja nije bilo u 2013. i 2014. Prosjećna mirovina je 2.480 kune što je neprimjereno. Napravili smo transparentniji sustav - tako da se jasno vidi koji dio financiramo iz doprinosa a koji iz proračuna, kazao je Mrsić. Neće biti smanjenja mirovna i redovno će se isplaćivati, dodao je. Problem sustava su prijevremene mirovine i invalidske mirovine.

Bežovan je kazao kako je ministarstvo malo novaca tražio iz Europske unije. 'Vlada bježi od reforme i rezova. Sustav je nepravedan u dijelu vezanom za najniže mirovine. Građani koji su u prvom stupu trebali bi dobivati mirovine na temelju uplate svojih doprinosa, a ako je to manje od crte siromaštva oni bi trebali dobiti zaštitini dodatak', kazao je. 'Sustav ima implicitni trošak od tri i pol BDP-a što je neodrživo. Nedopuštena je i isplata otpremnina na koje se ne plaćaju porezi i doprinosi', naglasio je Bežovan.