Ministarstvo zdravlja ukida uputnice za više pregleda

Ministarstvo zdravlja odlučilo je srezati obim primjene takozvane C1 uputnice, koja vrijedi za više specijalističkih bolničkih pregleda i pretraga, uz obrazloženje kako to rade u cilju bolje učinkovitosti sustava, na korist obiteljskih liječnika i za dobrobit pacijenata.

O čemu se točno radi? Uputnica C1 je, kroz promjene u modelu upućivanja pacijenata u bolnice prije tri godine, uključivala cjelovitu obradu u specijalističkoj zdravstvenoj zaštiti. Obiteljski su je liječnici ispisivali u svrhu obrade svojih pacijenata, često onih kompliciranijih, radi postavljanja konačne dijagnoze, a omogućavala je da bolnički specijalisti pacijenta putem internih uputnica šalju na daljnje obrade unutar bolnice, bez da se on vraća svom obiteljskom liječniku.

Na ovaj način se želi postići bolja učinkovitost upućivanja unutar sustava te pravovremeno obavještavanje pacijentovog obiteljskog liječnika o njegovom zdravstvenom stanju. Ovakvim naputkom se zapravo izbjegava lutanje pacijenata u sustavu koji se mogu naći u situaciji da mjesecima mogu biti na bolničkoj dijagnostičkoj obradi, a da njihovi liječnici obiteljske medicine ne dobiju pravovremenu informaciju što se s njima zapravo događa - objašnjavaju iz Ministarstva. Iz odluke su, ističu u Ministarstvu, izuzeti bolesnici s malignim oboljenjima te pacijenti s transplantiranim organima.

Iz KoHOM-a (Koordinacija hrvatske obiteljske medicine), međutim, tvrde kako će ograničavanje internih bolničkih uputnica samo na istu djelatnost opet dovesti do šetanja bolesnika od bolnice do bolnice, do gubljenja vremena i povećavanja lista čekanja. Objašnjavaju kako im dosadašnji model C1 uputnice nije služio kao bjanko ček za trošenje bolničkog novca, već je samo kod kompliciranih pacijenata bio pokušaj da se što prije dođe do konačne dijagnoze. S time se slažu i u Udruzi hrvatskih pacijenata, čiji predsjednik Marijo Drlje ističe kako je sustav internih uputnica jako dobar i u službi bolesnog čovjeka, te poziva ministra Darija Nakića da se ne dira u to.

Izvor: Slobodna Dalmacija