Obilježavanje Dana prava osoba s duševnim smetnjama

Odlukom Hrvatskog Sabora iz 2012. godine, šesti lipnja proglašen je Danom prava osoba s duševnim smetnjama u Republici Hrvatskoj. Prilika je to da se još jednom upozori na nepovoljan položaj duševnih bolesnika, a puno je razloga da se na tu najobespravljeniju kategoriju nanovo upozorava. Uvažavajući činjenicu da su osobe s duševnim smetnjama često isključene iz svijeta rada i da borave u najužem krugu obitelji, a dio njih određeno vrijeme provede u psihijatrijskim ustanovama i domovima socijalne skrbi, u kojima im je ponekad ograničena sloboda kretanja, govori nam o tome da ove osobe lakše mogu biti žrtve zloporaba te da su više izložene riziku od kršenja ljudskih prava.
Ovogodišnji Dan prava osoba s duševnim smetnjama u RH obilježavamo simpozijem Evaluacija jednogodišnje primjene novog Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama u Republici Hrvatskoj. Uz Hrvatsko psihijatrijsko društvo, Kliniku za psihijatriju Vrapče i Hrvatsko društvo za forenzičku psihijatriju Hrvatskog liječničkog zbora, kao već tradicionalne organizatore obilježavanja ovog dana, ove godine u organizaciji obilježavanja Dana prava osoba s duševnim smetnjama u RH i ovog simpozija, sudjeluje i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. Time HAZU pokazuje ne samo razumijevanje za probleme (prava) osoba s duševnim smetnjama, nego i potrebu da se o njima progovori s najvišeg mjesta – iz Akademije. Tako će upozorenje na probleme s kojima se susreću osobe s duševnim smetnjama, ali i svi oni koji sudjeluju u liječenju i brizi za ove bolesnike, doprijeti do najšire javnosti.
Simpozij na kome će se evaluirati jednogodišnja primjena ZZODS-a održat će se na Dan prava osoba s duševnim smetnjama u ponedjeljak 6. lipnja 2016. u 14 sati u velikoj dvorani HAZU
U prijepodnevnim satima će se u Klinici za psihijatriju Vrapče, koja će taj dan otvoriti svoja vrata zainteresiranima („dan otvorenih vrata bolnice „Vrapče“), održati (završni) sastanak radne grupe za izradu (hrvatskih) algoritama liječenja psihijatrijskih bolesnika.