Novi lijekovi na listi HZZO-a

U redovnoj proceduri se na liste lijekova stavljaju novi lijekovi (8 na osnovnu listu i 6 na dopunsku listu), nove generičke i kliničke paralele te novi oblici i/ili nova pakiranja već postojećih lijekova u listi (na osnovnu listu dodatna 34 lijeka u 50 pakiranja, a na dopunsku listu 5 lijekova u 14 pakiranja), mijenjaju se određeni podaci uz postojeće lijekove (a koji se odnose na promjenu imena lijeka, nositelja odobrenja, cijene i slično), proširuju se indikacije za primjenu lijekova koji se već nalaze na listi, te se promjenom režima izdavanja pripravaka za liječenje fenilketonurije, podizanjem preko recepta u ljekarni, olakšava dostupnost ove terapije oboljelima od te rijetke bolesti.

Na osnovnu listu lijekova se stavlja 8 novih lijekova u 13 pakiranja:

Posebno ističemo adrenalinski autoinjektor, važan za samoliječenje u slučaju alergije na alergene, npr. ubode ili ugrize kukaca, hranu ili lijekove, koji trenutno spašava ljudske živote. Osim njega tu je i novi pripravak ljudske plazme, zatim liposomalni doksorubicin za liječenje metastatskog karcinoma dojke, ceftazolan s tazobaktamom kao rezervni antibiotik, fusidatna kiselina za liječenje kožnih infekcija, folitropin alfa s lutropinom alfa za stimulaciju ovulacije, apremilast za liječenje psorijaze i psorijatičnog artritisa, te sekukinumab za liječenje spondilitisa spondiloartritisa, psorijatičnog artritisa i psorijaze.

Na dopunsku listu lijekova se stavlja 6 novih lijekova u 7 pakiranja:

Otilinijev bromid za liječenje sindroma iritabilnog crijeva, ciklopiroksolamin za liječenje gljivičnih infekcija kože, etinilestradiol s levonorgestrelom i etinilestradiol s dienogestom za supstitucijsku terapiju, acemetacin kao nesteroidni antireumatik i tiotropij bromid s olodaterol kloridom za liječenje KOPB-a.

Ovim načinom se uređuju određeni podaci u listi lijekova, a dodatno se, stavljanjem novih lijekova i novih pakiranja lijekova te proširenjem indikacija uz postojeće lijekove na listi, proširuje spektar lijekova koji se u okviru osiguranih sredstava mogu primjenjivati u liječenju osiguranih osoba HZZO-a.

Izvor: hzzo.hr