4. veljače - Svjetski dan borbe protiv raka

4. veljače obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka. U borbi protiv raka bitno je raditi na prevenciji i ranoj dijagnostici. 
Zbog visoke učestalosti malignih oboljenja i njihove visoke stope smrtnosti rak je prozvan epidemijom modernog doba. Na ovaj se način nastoji podići svijest o prevenciji i ranoj dijagnostici malignih bolesti, te o mogućnostima liječenja.

Rak nije isključivo zdravstveni problem oboljelog pojedinca, već ima veliki utjecaj na širi društveni razvoj.

U Hrvatskoj je u muškaraca najčešći rak pluća, debelog crijeva i prostate, a u žena dojke, pluća i debelog crijeva. Maligne bolesti imaju zajedničke faktore rizika (pušenje, konzumiranje alkohola, nezdrava prehrana, fizička neaktivnost, UV zračenje, neodgovorno spolno ponašanje itd.). Na veliki broja karcinoma moguće je utjecati upravo preventivno djelujući na te faktore rizika: održavanjem preporučene tjelesne težine, primjerenom prehranom, redovitom tjelesnom aktivnošću, smanjenom izloženošću karcinogenima, izbjegavanjem duhana i alkohola, odgovornim spolnim ponašanjem.
Uz primarnu prevenciju, rano otkrivanje raka ima vrlo važnu ulogu jer se ranim otkrivanjem i pravovremenim liječenjem može bitno smanjiti smrtnost od raka.