Novi lijekovi na listi HZZO-a

Na 102. sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) su na osnovnu i dopunsku listu lijekova HZZO-a uvršteni novi lijekovi, generičke i kliničke paralele te novi oblici i nova pakiranja već postojećih lijekova u listi.

U osnovnu listu lijekova uvršteno je 5 novih lijekova u 7 pakiranja (antibiotik fidaksomicin, ikatibant za liječenje nasljednog angioedema, tapentadol za liječenje maligne boli, natrijev oksibat za liječenje narkolepsije s katapleksijom, kombinacija ipratropijeva bromida sa salbutamolom za liječenje kronične opstruktivne bolesti pluća). Na dopunsku listu lijekova uvrštena su 4 nova lijeka u 6 pakiranja (deglutek inzulin i lijek empagliflozin za liječenje šećerne bolesti, kombinacija bisoprolola s perindoprilom za liječenje povišenog krvnog tlaka i spolni hormon etinilestradiol s levonogestrelom).

U liste lijekova dodatno su uvrštene generičke i kliničke paralele lijekova i novi oblici i nova pakiranja već postojećih lijekova u listi (na osnovnu listu lijekova 21 lijek u 56 pakiranja, a na dopunsku listu lijekova 10 lijekova u 14 pakiranja). Stavljanjem novih lijekova na listu i proširenjem indikacija uz postojeće lijekove u listi, proširuje se spektar lijekova koji se u okviru osiguranih sredstava, a bez novih dodatnih troškova, mogu primjenjivati u liječenju osiguranih osoba HZZO-a.

Izvor:hzzo.hr