05. prosinca - Međunarodni dan volontera

Ujedinjeni narodi su još 1985. godine proglasili 5. prosinca za Međunarodni dan volontera.

Prilika je to za sve organizacije koje u svoj rad uključuju volontere da daju priznanje volonterima za njihov rad te da promoviraju volonterstvo na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Diljem svijeta, povodom Međunarodnog dana volontera, organiziraju se parade, sajmovi, dodjele nagrada i druga događanja s ciljem promocije volonterskog rada i zahvale volonterima za sav njihov doprinos. Sukladno tome, diljem Hrvatske će u subotu, 05. prosinca, biti organizirani različiti programi s ciljem podizanja svijesti o važnosti volonterskog rada.

U Splitu, Volonterski centar Split koji djeluje u sklopu Udruge „MI“ – Split, najavljuje svečanu dodjelu godišnje nagrade „Vinka Luković“ za razvoj i promociju volonterstva. Svečanost će se održati u subotu u HNK Split, s početkom u 10.00 sati. Nagrada se dodjeljuje pravnim osobama s područja Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Dubrovačko-neretvanske i Zadarske županije koje su posebno doprinijele razvoju volonterstva i volonterskih aktivnosti u protekloj godini. Volonterski centar Split će također dodijeliti priznanja i zahvalnice zaslužnim volonterima i podržavateljima volonterskog rada.

Osim svečane dodjele nagrade „Vinka Luković“, Volonterski centar Split je za sve volontere, organizatore volontiranja i podržavatelje volonterskog rada organizirao i neformalnu zabavu u klubu Vanilla u Splitu, s početkom u 21.00 sat.

Volonterstvo ne poznaje spol, dob, rasu, socioekonomski status i ostale faktore koji nas tako često razdvajaju. Volontirati može svatko, bitno je samo osvijestiti potrebu za nesebičnim darivanjem vremena, truda i vještina. Volontirati možete u različitim udrugama i organizacijama diljem Hrvatske i svijeta, a izbor područja je na vama. Ukoliko ste zainteresirani za volontiranje, možete se javiti lokalnim i regionalnim volonterskim centrima u svojoj zajednici, kao i svim drugim organizacijama koje rade s volonterima.

„Nikada ne sumnjaj da mala grupa ljudi može promijeniti svijet, uistinu to je jedino što ga je ikada i mijenjalo (Margaret Mead).“ 

Autor: seniori.hr