HRT smanjuje pristojbu najugroženijim umirovljenicima

Svi umirovljenici koji su na dan 12. listopada 2015. evidentirani kao obveznici plaćanja mjesečne pristojbe Hrvatske radiotelevizije, a imaju mirovinu manju od 1 500 kuna, imat će pravo na 50-postotno smanjenje mjesečne pristojbe.

Tu su mjeru na današnjoj konferenciji za novinare najavili ministrica socijalne politike i mladih i potpredsjednica Vlade Milanka Opačić, glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman i ravnatelj Poslovanja HRT-a Boris Sruk. Procjena je da će pravo na 50-postotno umanjenje pristojbe ostvariti između 60 i 100 tisuća umirovljenika, a potrebni podatci moći će se dostavljati Hrvatskoj radioteleviziji od 19. listopada 2015. putem pošte ili internetske stranice www.hrt.hr.

Zahvaljujem Hrvatskoj radioteleviziji, koja je ovim činom pokazala veliku društvenu odgovornost i socijalnu osjetljivost za pomoć najugroženijima — izjavila je ministrica Milanka Opačić.
Hrvatska radiotelevizija izražava zadovoljstvo uspješnom suradnjom s Ministarstvom socijalne politike i mladih. HRT je u posljednje tri godine prolazio kroz težak i mukotrpan proces restrukturiranja, no rezultati koji su pritom postignuti omogućili su HRT-u da iziđe ususret građanima Republike Hrvatske – rekao je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman. Pojasnio je da je odluku o 50-postotnom umanjenju pristojbe za najugroženije kategorije umirovljenika donio Nadzorni odbor Hrvatske radiotelevizije, na temelju prethodne suglasnosti Vijeća za elektroničke medije.
Umirovljenici čija mirovina ne prelazi iznos od 1500 kuna na mjesec, a obveznici su plaćanja mjesečne pristojbe na dan donošenja odluke, Hrvatskoj radioteleviziji trebaju dostaviti sljedeće podatke:
1. ime i prezime
2. OIB
3. datum rođenja
4. adresu
5. PRB (pretplatnički broj – nalazi se na uplatnici za mjesečnu pristojbu pod opis plaćanja) ili poziv na broj primatelja.

Podatci se mogu poslati e-porukom na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., telefaksom na broj 01 634 2234, putem mrežnih stranica www.hrt.hr ili pismeno na adresu: Hrvatska radiotelevizija, RJ Pristojba, Prisavlje 3, 10 000 Zagreb.
Kad HRT od Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje dobije potvrdu tko od umirovljenika koji su se javili ostvaruje pravo na umanjenje pristojbe, pismeno će ih obavijestiti o tome imaju li pravo na umanjenje mjesečne pristojbe. Svim umirovljenicima čiji su zahtjevi obrađeni i odobreni u tekućemu mjesecu HRT će poslati izmijenjene račune s umanjenim iznosima radijske i televizijske pristojbe za sljedeći mjesec.

izvor:mspm.hr