08. rujna 2015. – Međunarodni dan pismenosti

Ukoliko ste čitatelj našeg portala, možemo pretpostaviti da znate čitati i pisati. Pismenost nije nešto čime se zamaramo svakodnevno, budući da nam je to pitanje nekako prirodno i uobičajeno. Međutim, istraživanja su pokazala da je, danas, svaki peti muškarac i svaka treća žena nepismena. Mahom su to stari ljudi i stanovnici nerazvijenih zemalja svijeta.

Čitanje i pisanje nam nemjerljivo olakšava život, stoga bi bilo hvale vrijedno učiniti što je u našoj moći kako bi i ostali uživali u toj privilegiji koju tako često uzimamo zdravo za gotovo.

Jedan od načina jest donacija organizacijama diljem svijeta čija je primarna svrha promicati pismenost. Također, moguće je volonterski se angažirati u nekoj od organizacija u zajednici, na različite načine. Neki od njih su programi čitanja drugima, besplatne instrukcije i slično.

Svojim doprinosom u opismenjavanju svijeta činimo dobro ne samo drugima, već i sebi. Na taj način možemo otkriti nove knjige, zemlje i prijatelje, što je poželjno u svakoj dobi.