Usporite starenje

Novo je istraživanje pokazalo da samo jedna šetnja dnevno može smanjiti rizik od infarkta te da može produljiti život sedam godina.

Stručnjaci za zdravlje srca su suglasni: samo 25 minuta bržeg hodanja dnevno može vam produljiti život za čak sedam godina. Istraživači su utvrdili da osobe u svojim 50-ima i 60-ima laganim vježbanjem mogu prepoloviti šanse srčanih oboljenja. Novo istraživanje, predstavljeno u nedjelju na kongresu Europskog društva kardiologa, sugerira da redovito vježbanje može usporiti proces starenja, prenosi The Telegraph.


Muškarci i žene između 30 i 60 godina su u sklopu njemačke studije dnevno prolazili režim vježbanja, a istraživači su im mjerili markere starenja u krvi. Unutar samo šest mjeseci nastupile su promjene u tijelima subjekata koje su počele pomagati u obnavljanju DNA.

Eksperti kažu da je samo 25 minuta živahnog hoda ili sporijeg trčanja svaki dan dovoljno kako biste si kupili nekoliko godina dobrog zdravlja, ali i sreće.

'Kada vježbate umjereno, smanjujute rizik da ćete umrijeti od infarkta u svojim 50-ima i 60-ima za pola. To je stvarno velika stvar', rekao je Sanjay Sharma, ekspert za nasljedne bolesti srca i sportsku kardiologiju i profesor na sveučilištu St. George u Londonu. Dodao je da bi svatko trebao takve navike ukomponirati u svoju svakodnevicu.

'Vježbanje vam može produljiti život za tri do sedam godina. Ono je prirodni antidepresiv, poboljšava kognitivne funkcije, a postoje i dokazi da može usporiti razvoj demencije', pojasnio je Sharma, a povrh svega napomenuo je da vježbanje usporava proces starenja. 'Možda nikada nećemo moći izbjeći starost, no možemo odgoditi trenutak kada ona nastupa. Mogli bismo izgledati mlađe kao 70-godišnjaci, a živjeti do 90-ih', rekao je.

Stručnjaci za srčane bolesti rekli su da nikada nije prekasno početi vježbati.

Izvor:Jutarnji.hr