Projekt "Aktivna i kvalitetna starost"


Projekt „Aktivna i kvalitetna starost“ financiran je bespovratnim sredstvima ESF u okviru poziva Pridruži se - Aktivni u mirovini. Cilj poziva je jačanje sposobnosti organizacija civilnoga društva za unaprjeđenje mogućnosti aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika.

Nazovite nas i pridružite se!

Udruga "MI" - Split
kontakt osoba Lea
021/329 130
Sv. Jeronim Kaštela
kontakt osoba Bernarda
021/495 961
GDCK Solin
kontakt osoba Buga
021/244 411
Vita Plus Podstrana
kontakt osoba Kristina
091/444 0976

 

Koje aktivnosti vam nudimo?

Osim u Splitu, Kaštelima i Solinu projektne aktivnosti socijalnog uključivanja odvijati će se i u Podstrani te na širem području Solina u općinama Muć, Dugopolje i Klis. Projektnim aktivnostima planirano je uključivanje 300 umirovljenika koji će na razne načine dobiti besplatne usluge i podršku kroz lokalne programe aktivnog starenja. Cilj projekta je utjecati na povećanje socijalne uključenosti a time i kvalitete života umirovljenika na širem području Splita.

Niste sigurni što trebate napraviti?

Potrebna vam je informacija ili kontakt?

Nazovite nas!

Hipertenzija predstavlja povišeni krvni tlak ili "tihi ubojica". Ova bolest je jedna od vodećih uzroka bolesti srcam bubrega i prerane smrti.

Krvni tlak je određen količinom krvi koju pumpa srce, te veličinom i stanjem arterija. Mnogi drugi faktori mogu utjecati na krvni tlak, uključujući volumen tekućine u tijelu, sadržaj soli u tijelu, stanje bubrega, živčanog sustava, krvnih žila, i razine različitih hormona u tijelu.

Što je to šećerna bolest?

Šećerna bolest ili dijabetes (diabetes mellitus) je kronična bolest u kojoj su razine glukoze (šećera) u krvi povišene.

Istraživanje koje je proveo Eurofond pokazuje da radnici iz bogatijih zemalja pristaju raditi i nakon umirovljenja jer su u odličnoj psihofizičkoj formi, dok u manje bogatim zemljama umirovljenici rade kako bi preživjeli.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije svake godine pad doživi jedna trećina osoba starijih od 65 godina, a učestalost padova se povećava s dobi. U Hrvatskoj su padovi vodeći uzrok smrtnosti i bolničkog liječenja od ozljeda u starijih osoba. Najčešći uzroci bolničkog zbrinjavanja starijih osoba uslijed pada su prijelom kuka, traumatska ozljeda mozga te ozljede ruku.

Kada pomislite na stariju osobu vjerojatno vaš mozak projicira sliku sijede gospođe ili gospodina sa štapom u ruci, naočalama na nosu, osobu kojoj dani samo prolaze, a ona bespomoćno sjedi na istom mjestu. Ako je navedeno istina, onda ste podlegli stereotipizaciji starijih osoba.  

Gosdenova (1996) enigma starenja podrazumijeva da se ljudi iste kronološke dobi značajno razlikuju prema biološkoj dobi, dakle ta je razlika također genetski određena. Činjenica je da je dostignuće genetskog inženjeringa neprocjenjivo u području bolesti, no kad govorimo o starenju, iskazano riječima Gosdena, “biološka kristalna kugla veoma je mutna” (Gosden prema Mudrovičić, 1997:196). Naime, biološko starenje još je uvijek nepoznanica, te se svaki dan radina riješenju tog misterija.

“Starenje ostaje enigma. Svuda oko nas susrećemo se sa znacima starenja - gubljenje životne snage, opadanje energije, onemoćalost i bolest. Proces je općenit i univerzalan, intrinzičan, no istodobno pod utjecajem okoliša, neumoljiv, no ipak ne nastupa u isto vrijeme i istom brzinom u različitih organa jedinki, individua i vrsta. ... Uvijek je bilo lakše pozabaviti se učincima starenja nego samim uzrokom starenja. To je isto kao kad znamo upotrijebiti program pisanja na kompjutoru, a ostajemo potpuno neobaviješteni o tom program na kojem se mogućnost pisanja zasniva” (Gosden, 1996:73).

Medicinska gimnastika je program terapijskih vježbi pod vodstvom viših fizioterapeuta. Osmišljen u svrhu prevencije, poboljšanja i liječenja svih stanja koja pogađaju lokomotorni sustav - odgovoran za strukturu i kretanje tijela. Vježbama mogu pristupiti svi vježbači bez obzira na predznanje, spol, razinu motoričkih i funkcionalnih sposobnosti.