Od početaka do danas...

Aktivnosti u 2014.

I ove godine u Centru Zlatno doba preko 450 starijih vitalnih sugrađana družilo se uz zdravstveno rekreativni, edukacijski i animacijski program. Organiziranim aktivnostima poticali smo ih na zdravo i aktivno starenje, pomagali im u  stvaranju vršnjačke mreže potpore, ukazivali na potrebu da svojim znanjem  i iskustvom sudjeluju u životu zajednice i  doprinesu njenom razvoju.  


Razvili smo suradnju s brojnim organizacijama, udrugama i institucijama koje su zainteresirane za dobrobit starijih građana. Njihovim animiranjem mobilizirali smo  resurse zajednice i time neposredno utjecali na veću kvalitetu življenja starijih.
Provođenjem programa povećali su se standardi u skrbi starijih osoba a zajednica time postaje sredina koja doprinosi kvaliteti življenja svojih najugroženijih članova.   

Članovi često ističu promjene koje su nastale njihovim uključivanjem u program kao što su: bolje raspoloženje, povećana briga o zdravlju, više kretanja, uspostava novih kontakata, veća informiranost  o važnim stvarima, općenito naglašavaju veće zadovoljstvo životom.

Među korisnicima su osobe koje uspijevaju zadovoljiti egzistencijalne potrebe na višoj razini i boljeg su materijalnog stanja, ali ni na jednom drugom mjestu u gradu nemaju sadržaje kojim zadovoljavaju potrebu za socijalnim kontaktima, radi čega osobito cijene mogućnost dolaska u Centar „Zlatno doba“.

Prostor Centra otvoren je od ponedjeljka do petka u vremenu od 8:00 do 16:00 sati te dodatno prema rasporedu odvijanja animacijskih i edukacijskih aktivnosti od 16:00 do 19:00. Prilagođen je potrebama korisnika, dostupan i osobama s invaliditetom, dobro opremljen i klimatiziran.

Uz pomoć animatora koji su educirani za rad sa starijim osobama redovito smo provodili  aktivnosti kao što su rekreativna gimnastika, druženje uz pjesmu i tombolu. Organizirali smo  likovne, kulinarske i informatičke radionice te tečaj engleskog i talijanskog jezika.

U ciklusu „Vitalnost i zdravlje“održana su četiri predavanja:
•    „Gripa u starijoj životnoj dobi“ predavač Prim. prof. dr.sc. Mladen Smoljanović,
•    „Važnost fizikalne terapije“ predavači Anita Baban i Višnja Bubić iz Udruge fizioterapeuta Salona
•    „Prevare na štetu starijih osoba“- predavači policijski službenici Odjela prevencije PU Splitsko dalmatinske županije Ante Radoja i Milan Gašpar
•    „Rano otkrivanje i probir malignih ginekoloških bolesti“- predavač dr. Tomislav Prskalo
U zdravstvenom savjetovalištu zadovoljene su potrebe korisnika za lako dostupnim osnovnim zdravstvenim informacijama putem konzultacija s medicinskom sestrom. Jednom tjedno organizirano je mjerenje tlaka i kontrola ŠUK-a.
Organizirani su izleti u Radmanove mlinice, dvorac Vitturi i PD Malačka te Gašpine mlinice.

Centar Zlatno doba posjetili su mnogi poznati splitski umjetnici, pisci, glazbenici i slikari.
Organizirali smo 11 izložbi (Đorđe Radiočić, ULHU Vlaho Bukovac, Anna Kožuh, Marija Bilandžić, Ankica Jovanović, Elizabeta Pavić, Draženko Pačalat, Slovensko kulturno društvo Triglav- čipkarska sekcija, Društvo Multiple skleroze i Zvonimir Hazdovac) i razne promocije.

U sklopu obilježavanja 1.listopada Međunarodnog dana starijih osoba organizirali smo tradicionalnu akciju „Da zrele godine budu zlatne godine“ na Marmontovoj ulici . Tom prigodom podijeljeno je preko 400 kg mandarina i prigodnih letaka kojima se  sugrađane upoznalo s programom i uslugama koje im se nude u centru Zlatno doba. Za ovu akciju mandarine su donirali Centar za ruralni razvoj Cerura iz Sinja, Zajednica braniteljskih zadruga iz Splita i firma Jasenska d.o.o  iz Opuzena.  
Organizirana je 13. izložba  „Volim baku i djeda“ izložba dječjih  radova  7  osnovnih škola (OŠ Lučac, OŠ Pujanke, OŠ Meje, OŠ Dobri, OŠ Pojišan, OŠ Skalice, OŠ Krajice Jelene-podružna škola  Kućine) i DV Radost- Srećica.  


I ove godine financijsku potporu programu dobili smo u manjim iznosima od Grada Splita, županije i MSPM  no ona nisu dostatna za pokrivanje troškova Centra i tako obimnog programa. Troškove provedbe edukacijskih i animacijskih radionica, plesova, izleta i slično pokrivali su dijelom i sami korisnici.