Unuk prevario djeda: posudio mu 500 kuna, a onda na potvrdu nadopisao tri nule

Šibensko Općinsko državno odvjetništvo krenulo je u kazneni progon 39-godišnjaka kojeg terete za kazneno djelo napuštanja nemoćne osobe i kazneno djelo posebnog slučaja krivotvorenja isprave.

Dakle, nakon provedene istrage ODO Šibenik tereti Marija, oca četvero djece, da je u listopadu 2011. godine sa svojim danas 84-godišnjim djedom Č.B. koji živi u Pirovcu zaključio ugovor o doživotnom uzdržavanju.

Tim se ugovorom obvezao da će djedu osigurati redovitu prehranu, liječničku pomoć, prikladan smještaj i da će snositi troškove, a zauzvrat mu je djed ugovorom dao svu svoju imovinu.

No, unuk se nije pridržavao ugovora već se, stoji u optužnici, odselio od teško bolesnog i slabo pokretnog djeda i prestao se brinuti o njemu, plaćati nastale režije te je 84-godišnjak ostao živjeti u kući bez vode, redovite i primjerene prehrane, higijene, liječničke skrbi i novca za plaćanje režija pa mu je na mirovini određena i ovrha što je sve skupa dovelo do toga da se starčevo zdravstveno stanje još više pogorša.

No, to nije bilo sve. Početkom studenoga 2012. godine unuk je djedu lagao i rekao mu da će mu posuditi 500 kuna ako djed potpiše zadužnicu kojom osigurava povrat novca. Nesretni djed povjerovao je unuku i potpisao zadužnicu, no ona je glasila ne na 500 kuna, već se unuk malo “poigrao” i na papir ubacio još nekoliko nula pa je tako ispalo, što je poslije ovjerio u javnog bilježnika, da mu je djed dužan vratiti čak 500 tisuća kuna.

Na ispitivanju pred ODO-om, Marijo nije htio odgovarati na pitanja tužitelja, negirao je djelo, a tek je na upit svog branitelja kazao da je s djedom zaključio predmetni ugovor i da je nekih pola godine s njim živio u Pirovcu. Rekao je da je djedu platio utrošak vode, no da poslije više zbog posla nije živio s njim, ali da ga je posjećivao i vodio kod liječnika.

No, s druge strane, djed je na ODO-u kazao da mu se unuk sam ponudio da sklope ugovor o doživotnom uzdržavanju i da će se brinuti o njemu.

- No, ubrzo su počele stizati opomene za neplaćene režije, unuk se nije brinuo o meni, ostavio me je bez novca, podigao je dvije moje mirovine, a ubrzo se odselio. Ostao sam sam i napušten, nesposoban za brigu o kući, za kuhanje za nabavku hrane i lijekova.

Zbog minusa na računu, jer mi je uzeo dvije mirovine, sjela mi je ovrha, voda isključena, televizija odnesena, a dolaze mi opomene i za struju - rekao je nesretni 84-godišnjak koji se danas, kako doznajemo, nalazi u domu za starije.

ODO Šibenik traži optužnicom da se unuka kazni ukupno s 9 mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine, a djed je pred sudom prije dvije godine pokrenuo i postupak pobijanja zadužnice i pobijanja ugovora o doživotnom uzdržavanju, a taj se postupak još vodi pred Općinskim sudom u Splitu. Izvor: slobodnadalmacija.hr