Oprez za alergičare!

Neugodan svrbež očiju, šmrcanje, grebanje grla… ove simptome mogu očekivati osobe alergične na cvat breze, s obzirom da upravo ovuh dana počinje polenizacija ovim alergenom. Pored ambrozije, breza je najjači prirodni alergen i uistinu zadaje najviše problema alergičarima. Za razliku od ambrozije, ona dolazi naglo i vrlo brzo doseže visoke koncentracije u zraku, a njezina polinacija će trajati otprilike tri tjedna, maksimalno mjesec dana.


"Simptomi su slični klasičnim simptomima prehlade: neugodno svrbenje očiju, šmrcanje, grebanje grla, a jedino se razlikuju po tome što je prehlada obično praćena visokom temperaturom", otkrila je dr. Barbara Stjepanović iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar“.
"Dugogodišnji alergičari svakodnevno prate podatke na stranici Štampar.hr, a od velike im pomoći može biti aplikacija za pametne telefone Alergo Alert. U njoj je po prvi put prikazana informacija u obliku brojke – ako je neka pelud prisutna u umjerenim koncentracijama, korisnik točno vidi je li ona bliža niskim ili će brzo doseći visoke koncentracije. Osim trenutnih vrijednosti aplikacija uključuje i prognoze za dva sljedeća dana", otkrila je dr. Stjepanović.
Oni koji su alergični vrlo dobro znaju na što su alergični, a oni koji ne znaju se trebaju javiti svojem liječniku opće prakse koji će ih dalje uputiti na testiranje kako bi saznali na što su konkretno alergični.
"Naravno, osobe koje trenutno nisu alergične ne trebaju misliti da nikada neće biti alergične na pelud – alergija ne bira niti dob niti spol i u svakom trenutku života možete postati alergični, ovisno o imunološkom sustavu", upozorila je dr. Stjepanović.

 

Izvor: www.ordinacija.hr