Broj zaposlenih prvi put ispod 1.3 milijuna?

Analitičari Hrvatske gospodarske komore ističu da ne možemo ni u ovoj godini očekivati ključne kvalitativne promjene na hrvatskom tržištu rada.

Broj zaposlenih u Hrvatskoj u siječnju bi mogao pasti ispod 1,3 milijuna pa će se dodatno pogoršati omjer umirovljenika i zaposlenih, koji je već sada na rekordno niskoj razini od 1,07, upozoravaju analitičari Hrvatske gospodarske komore.

Dodaju da je upravo odnos radne snage i radno sposobnog stanovništva te odnos broja umirovljenika i zaposlenih osnovni strukturni problem hrvatskog tržišta rada koji bi, s daljnjom odgodom rješenja, mogao ugroziti i stabilnost mirovinskog sustava.

"Trenutno je omjer umirovljenika i zaposlenih na rekordno niskoj razini od tek 1,07, što znači da na 100 umirovljenika radi tek 107 osoba (za usporedbu, početkom 2008. godine isti je omjer iznosio 1,34). Istodobno je broj umirovljenika i nezaposlenih veći od broja zaposlenih i to za oko 18 posto", navode analitičari. Ističu da uz ovakve strukturne probleme ne možemo ni u ovoj godini očekivati ključne kvalitativne promjene na hrvatskom tržištu rada. 

"U veljači očekujemo još rast registrirane stope nezaposlenosti, nakon čega će priprema turističke sezone uobičajeno generirati sezonsko zapošljavanje i pad stope nezaposlenosti. Na razini cijele ove godine, na temelju baznog efekta i administriranja nezaposlenih, očekujemo daljnju blagu korekciju stope registrirane nezaposlenosti naniže, no ne i istodobni oporavak zaposlenosti i aktivnosti", zaključili su. Autor: RTL