Novi udar na najsiromašnije

Osnivači domova umirovljenika, većinom županije, u zadnje su vrijeme povećali cijene smještaja, tvrdeći da su one i dalje daleko ispod tržišnih cijena, na što su reagirale pojedine umirovljeničke udruge ocjenivši to udarom na najsiromašniji dio populacije, uz izražavanje straha da bi moglo doći i do izbacivanja korisnika koji to ne budu mogli plaćati

Među domovima koji su poskupjeli su četiri doma u Primorsko-goranskoj županiji, čija pročelnica Odjela za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač kaže kako je to bilo nužno jer se nisu mijenjale 14 godina.

"Cijene su porasle prosječno od 10 do 15 posto u višekrevetnim sobama, te od 20 do 23 posto za jednokrevetne sobe, no još su daleko ispod tržišnih cijena. Izračunali smo da će domovi sada moći biti samoodrživi, odnosno da uz decentralizirana sredstva koja se dobivaju iz državnog proračuna neće trebati izdvajati i oko četiri milijuna kuna županijskog novca", rekla je Marač Hini.

Povećavanjem cijena željeli smo povećati pravednost jer su mirovine svima male, i onima koji žive u i koji nisu tamo. Pitanje je tko od umirovljenika koji nisu u domovima za 1600 ili 2100 kuna ima tri obroka dnevno, struju, grijanje, toplu vodu i stručnu pomoć, ističe Marač.

Djeca ne žele nadoplatiti sobe svojim roditeljima

Jednokrevetne sobe s balkonom poskupjele su za oko 600 kuna, pa sada koštaju 3000 kuna, a svima kojima je to preskupo predložili smo da se presele u višekrevetne sobe. Naravno da to teško prihvaćaju, a u pojedinim slučajevima djeca im ne žele nadoplatiti tristotinjak kuna.

Tužno je što tako reagiraju uglavnom djeca koja bi svojim roditeljima to mogla priuštiti. Primjerice, jednoj korisnici se sin nije javljao jer je trebao nadoplatiti 180 kuna, kaže Marač.

Unatrag dva mjeseca, od kako su poskupjeli, stiglo je osam pritužbi, i to isključivo korisnika u jednokrevetnim sobama.

Novi model koji kreće od početka iduće godine treba ispraviti neravnopravni status korisnika domova i skratiti liste čekanja, kako bi se poštivalo načelo pravednosti - da onaj tko ima novca sam plati svoj smještaj, a država pomogne onima kojima je skrb u domovima potrebna, a ne mogu je , najavljuje Marač.

Iz Ministarstva socijalne politike i obećavaju da će se država, kao i do sada, pobrinuti za umirovljenike koji ne mogu sami plaćati smještaj u domovima. net.hr