Novosti

Deset simptoma srčanog udara

Deset simptoma srčanog udara

Ponekad simptomi srčanih problema mogu biti složeni: nije ih lako prepoznati, a spremni smo pripisati ih nečem drugom, kao što je "pokvareni želudac", umor ili bol u mišićima. Naučite prepoznati...

Provedene aktivnosti

08. ožujka - Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena, kod nas popularno zvan Osmi Mart, tradicionalno se slavi 08. ožujka i...

 • Ožu 07
 • Hits 2046
Preporuke ureda pučke pravobraniteljice za zaštitu starijih osoba

Ured pučke pravobraniteljice donosi devet preporuka čiji je temeljni cilj poboljšanje zaštite...

 • Sij 13
 • Hits 1883
Najava besplatne edukacije za “Domaćina” u kulturnim institucijama za umirovljenike Splita u sklopu projekta „Aktivna i kvalitetna starost“

S ciljem poticanja cjeloživotnog učenja i stjecanja novih vještina, najavljujemo besplatne...

 • Ožu 22
 • Hits 522
Prevarantice starici ukrale preko 15.000 kuna

Policija traga za nepoznatim ženskim osobama koje su na prijevaran način oštetile 87-godišnju...

 • Stu 23
 • Hits 1509

Izdvojeno

Prezbiakuzija ili staračka nagluhost

Prezbiakuzija ili staračka nagluhost

Prezbiakuzija ili staračka nagluhost odnosi se na gubitak sluha koji je uzrokovan raznim čimbenicima, a kao što sami naziv kaže, javlja se kod osoba starije životne dobi.
 • Srp 09
 • Hits 3452
Pripadnici Hunza naroda žive po 120 godina. Koja je njihova tajna?

Pripadnici Hunza naroda žive po 120 godina. Koja je njihova tajna?

Oni kao da su s nekog drugog planeta, ali nisu. Hunza narod živi na planinama sjevernog Pakistana, ima ih oko 87.000, a posebni su po tome što žive prosječno sto godina, ali mnogi od njih bez...

 • Kol 18
 • Hits 4487

 

330 kuna mjesečno potrebno  da se
organizira pomoć u kući i dostava hrane za jednu kampanja3stariju teže pokretnu osobu.
120 kuna mjesečno potrebno  da joj se
organizira mjesto za druženje i savjetovanje.
Pozivamo vas da uplatom donacije
uljepšate starijoj osobi:
dan (15 kn), tjedan (105 kn)
ili prema svojoj želji.

kampanja

Otpis dugova do 25 tisuća kuna za građane

Boris Lalovac, ministar financija je potvrdio kako će projekt otpisa dugova do 25 tidsuća kuna građanima koji nemaju sredstava za njihovo plaćanje početi od 1. siječnja 2015.

- Radi se o ljudima koji nemaju imovine niti ušteđevine, koji su u blokadi duže od godine dana, nezaposleni, koji su primatelji socijalne pomoći. Još se ne zna točna brojka. Moramo uvesti instrument da ne možete čovjeka izbaciti iz kuće, da ne možete čovjeku reći niste mi platili treću ratu, pa onda, kao što su naveli jedni vjerovnici, da će do zadnje kapi nečega naplatiti taj dug. To su rekli vjerovnici u razgovoru s nama, to je nedopustivo - ustvrdio je Lalovac.

Sadašnjom verzijom projekta je dogovoreno da država, javna i komunalna poduzeća mogu oprostiti dugo do 25 tisuća kuna duga, a banke i telekom operateri do 10 tisuća kuna, s tim da ukupni dug ne smije biti veći od 25 tisuća kuna.

Pri tome je ministar financija napomenuo i da telekomunikacijske kompanije moraju dobiti potvrdu od većinskih (stranih) vlasnika za taj projekt. Posebna specifičnost za teleoperatere je to da će ono oprostiti dugo do 10 tisuća kuna primateljima socijalne pomoći, dok će ostali koji budu ušli na listu za otopis dobiti tri godine moratorija na plaćanje duga.

Prema sadašnjim procjenama oko 60.000 blokiranih građana, od njih ukupno 320 tisuća, ma ukupni dug manji od 25.000 kuna i «udovljavaju» kriterijima da su nezaposleni dulje od godinu dana ili imaju mirovinu manju od 2500 kuna, te uz to nemaju imovine ni štednju, osim nekretnine u kojoj stanuju.

Kako se neslužbeno moglo doznati, dužnici koji će moći u pet centara - u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci i Varaždinu - dobivati potvrde da “zadovoljavaju” sve kriterije potrebne za dospijevanje na listu za otpis duga. Iako će ti uredi biti kadrovski pojačani sa zaposlenicima Porezne uprave i Fine u cilju što brže obrade zaprimljenih zahtjeva, važno je naglasiti i kako će dužnici, uz dodatnu potvrdu Fine, moći poslati svoj zahtjev i poštom.

Nakon što mu u Centru za socijalnu skbr bude odobren “zahtjev”, dužnik će sa tim dokumentima od vjerovnka tražiti dam u se otpiše dug. Pri tome registrirani primatelji socijalne pomoći neće morati uzimzti povtrde iz Centra za socijalnu skrb, već će morati ishodovati samo potvrdom Fine o svojim dugovima. Uz to je potrebno naglasiti i kako će umirovljenici trebati priložiti odrezak mirovine, a nezaposleni potvrdu da su na Zavodu za zapošljavanje dulje od godinu dana. slobodnadalmacija.hr

 

U PET POTEZA DO OTPISA DUGA

1. Dužnik mora otići u Financijsku agenciju kako bi dobio potvrdu o iznosu ukupnog duga (do 25 tisuća kuna) i duga pojedinim vjerovnicima.
2. Dužnik potvrdu Fine šalje poštom ili odrazi izrravno u jedna od pet specijaliziranih Centara za socijalnu skrb kako bi dobio potvrdu o imovinskom stanju.
3. Umirovljenici moraju priložiti odrezak od mirovine, a nezaposleni potvrdu da su duže od godinu dana na HZZ-u.
4. Dužnici s potvrdama odlaze vjerovnicima po otpis duga, ili u slučaju telekoma, na eventualni moratorij duga na tri godine.
5. Registrirani primatelji socijalne pomoći ne trebaju dobiti potvrdu od Centra za socijanu skrb, već samo potvrdu Fine o visini duga.