Sve o hrani mora pisati velikim slovima

Više nećete morati s povećalom u trgovinu! Naime, deklaracije na prehrambenim proizvodima – koje su većini ljudi gotovo nečitke zbog presitnog pisma – od 13. prosinca ove godine morat će biti pisane slovima veličine od najmanje 1,2 milimetra, što odgovara računalnom fontu veličine 12. Ilija Rkman, dopredsjednik “Potrošača”, ističe da će 13. prosinca ove godine, kad stupaju na snagu pravila o označavanju hrane iz europske uredbe koja je ugrađena u Zakon o informiranju potrošača, okrenuti novi list.


Kad se sve to zbroji s našim kompletom zakona i osam pravilnika koji reguliraju ovo područje, uvjeren je, imat ćemo najbolje zakonodavstvo.

– Ubuduće deklaracije ili obavijesti o proizvodu moraju biti pisane slovima veličine računalnog fonta dvanaestice, što uključuje informacije o alergenima, E-brojevima, roku upotrebljivosti, podrijetlu, datumu zamrzavanja mesa, postotku vode i neto masi. Nije svejedno kolika je masa zamrznute teletine koju kupujete, jer ne biste smjeli plaćati led. Na pecivima će morati biti obavijest sadrže li gluten, koji može biti opasan za neke građane – ističe Rkman.

Europska pravila

Dodaje da je u europsku uredbu ugrađena veličina fonta na deklaracijama zahvaljujući lobiranju zagrebačkog “Potrošača”, na temelju istraživanja koje su proveli Grafički fakultet i Klinika za očne bolesti iz Zagreba.

Rkman ukazuje da nova pravila znače veliki posao za trgovce, traže značajnu edukaciju, a trgovci su posljednji u lancu sljedivosti proizvoda od polja ili staje do stola kupca, te odgovaraju za njega.

– Trgovac će morati znati odgovoriti na pitanja kupaca i dati im dodatne informacije. Mesar će morati znati odgovoriti je li meso duboko, brzo ili sporo zamrznuto, morat će znati objasniti što znači neki E-broj s deklaracije, kakav je to točno emulgator ili aditiv u nekom proizvodu.

To je velik posao koji će morati odraditi u ovo predbožićno vrijeme – objašnjava Rkman i dodaje da je nedavno Europski sud osudio jednog austrijskog trgovca koji je prodavao perad zaraženu salmonelom.

Sud je utvrdio da trgovac nije znao da je meso zaraženo, ali je odgovoran jer ga je stavio u promet. Stoga je, ističe Rkman, na trgovcima velika odgovornost jer su i oni dio lanca sljedivosti hrane.

Definiranje odgovornosti

Ovog je tjedna u Hrvatskoj gospodarskoj komori održana edukacija o novinama u dvama zakonima: o zaštiti potrošača, te o informiranju potrošača, koji su već na snazi, no neki njihovi dijelovi startaju od 13. prosinca ove godine, a neki od prvog dana iduće godine.

Tako je Zakon o zaštiti potrošača stupio na snagu 8. travnja ove godine, a od prvog dana iduće godine startaju njegove odredbe o sezonskim sniženjima, koja će smjeti biti u tri termina tijekom godine. Zakon o informiranju potrošača o hrani preuzeo je Uredbu EU 1169/2011, a Sanja Kolarić Kravar iz Uprave kvalitete hrane i fitosanitarne politike Ministarstva poljoprivrede navodi da od 13. prosinca ove godine vrijede nova pravila iz te uredbe.

– To su jasnije definiranje odgovornosti, praksa poštenog informiranja, stavljanje datuma zamrzavanja na meso, naziv hrane, odredbe o označavanju sastojaka ulja, isticanje alergena na pakiranju te nutritivna deklaracija, čija primjena počinje od 2016. godine, a moguće ju je koristiti i od prosinca ove godine – kazala nam je Kolarić Kravić. Izvor: slobodnadalmacija.hr