Problemi koji će pogoditi dugogodišnje pušače

Pušačima je češće hladno, no toplina tijela ovisi o cirkulaciji, pa ukoliko je protok krvi u koži dobar, onda je temperatura tijela 36 stupnjeva. Nekoliko sekundi po paljenju cigarete, duhanski otrovi dospijevaju u kožu, a da bi se ona obranila – naglo se skupljaju krvne žile u njoj. Na taj način temperatura tijela pada na 26 ºC, te je zbog toga pušačima češće hladno.

Nezdrava koža

Kad otrovi iz duhana oštete krvne žile, koža gubi svježinu i elastičnost, te poprima sivkastu boju. Budući da se štetne tvari izlučuju i preko kože, pušači oko sebe šire neugodan miris dima, koji sami pak ne osjećaju jer im je duhan blokirao živčane nastavke za miris u nosu.

Seksualna disfunkcija

Duhan sadrži otrovnu selen-vodičnu kiselinu, koja oštećuje jetru i spolne žlijezde, te kod žena pušača često dolazi do promjena u epitelu vagine, koja postaje suha, teško se vlaži, pa su odnosi bolni i neugodni. Kod muškaraca dolazi do smanjenja libida i pada erekcije, a posljedica je – nezadovoljstvo obje strane.

Menopauza i osteoporoza

Neuravnoteženost hormona kod žena pušača može izazvati i prijevremenu menopauzu i osteoporozu. Osim toga, kod nekih žena javlja se i pojačana dlakavost iznad gornje usne, na rukama i nogama.

NoktI i kosa

Pucanje noktiju i mrlje na njima čest su problem dugogodišnjih pušača. Također, kosa žena pušača gubi sjaj i svježinu zbog oštećenih krvnih žila kože glave i toksina u njima. Nerijetko dolazi i do pucanja i cvjetanja vrhova vlasi. Izvor: vecernji.hr