Novosti

Starije osobe su najbrže rastuća dobna skupina

Starije osobe su najbrže rastuća dobna skupina

Prema podacima koje donosi Državni zavod za statistiku, broj starijih osoba posljednjih godina konstatno raste, a u posljednje se tri godine povećao za čak 20%.

Provedene aktivnosti

Pazite koga puštate u kuću

U Križ Kamenici kod Brinja dogodio se još jedan slučaj krađe veće količine novaca iz doma starije...

 • Tra 23
 • Hits 2287
Aktivnosti i usluge

  Edukacijski program predavanja na temu zdravlja i vitalnosti u trećoj dobi tečajevi jezika,...

 • Lis 12
 • Hits 9314
Smisao života i životni vijek

Studija, na više od 9.000 britanaca prosječne starosti od 65 godina, pokazala je da oni koji...

 • Stu 09
 • Hits 2187
96 – godišnji dr. Heimlich spasio staricu od gušenja hvatom kojeg je izumio 1974.

Dr. Henry Heimlich nije postao svjetski poznat zbog svojih kirurških vještina, već po hvatu kojim...

 • Lip 03
 • Hits 2211

Izdvojeno

Preporuke starijima za borbu protiv hladnoće

Preporuke starijima za borbu protiv hladnoće

Centar za zdravstvenu gerontologiju - Referentni centar Ministarstva zdravlja Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr.Andrija Štampar“, izradio je...

 • Sij 25
 • Hits 4225
Pripadnici Hunza naroda žive po 120 godina. Koja je njihova tajna?

Pripadnici Hunza naroda žive po 120 godina. Koja je njihova tajna?

Oni kao da su s nekog drugog planeta, ali nisu. Hunza narod živi na planinama sjevernog Pakistana, ima ih oko 87.000, a posebni su po tome što žive prosječno sto godina, ali mnogi od njih bez...

 • Kol 18
 • Hits 4525

 

330 kuna mjesečno potrebno  da se
organizira pomoć u kući i dostava hrane za jednu kampanja3stariju teže pokretnu osobu.
120 kuna mjesečno potrebno  da joj se
organizira mjesto za druženje i savjetovanje.
Pozivamo vas da uplatom donacije
uljepšate starijoj osobi:
dan (15 kn), tjedan (105 kn)
ili prema svojoj želji.

kampanja

Svima rastu mirovine, objavljeni su detalji

Predsjednik vlade Andrej Plenković predstavio je na konferenciji za novinare zakonske izmjene vezane uz novi model obiteljske mirovine i povećanje najnižih mirovina. Uz predsjednika vlade rast mirovina predstavili su ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić te zastupnik u Hrvatskom saboru Silvano Hrelja.

"Omogućujemo pravednije mirovine, s dvije izmjene ćemo obuhvatiti 300.000 umirovljenika, a izdvojit ćemo 1.1 milijardu kuna. Više od 136.000 korisnika dobit će 10 posto veću penziju, 250 kuna prosječno. Ukupno je to 375 milijuna kuna u 2023.", rekao je Plenković, piše Index.

"Za više od 155 tisuća korisnika penzija će se povećati za oko 550 kuna mjesečno", rekao je Plenković o promjeni prava na mirovinu od pokojnog supružnika.
"Mi kao vlada šaljemo jasan signal da brinemo o posebno osjetljivoj skupini penzionera, oni često žive sami i izloženi su siromaštvu", rekao je.

"Penzije će nastaviti rasti usklađivanjem, a ostaje i pravo rada na pola radnog vremena", dodao je. "Mi od 1.1. povećavamo i najniže mirovine za 1.5 posto, a od 1.1.2025. godine povećavamo za još 1.5 posto", dodao je.

"Od početka naše prve vlade prosječna penzija povećana je za petinu, a najniža za četvrtinu", rekao je Plenković.
"Poduzimamo sve kako bismo našim umirovljenicima osigurali dostojanstvenu starost", kazao je. "Ovim izmjenama realiziramo reforme u sklopu plana oporavka, kao i ciljeve nacionalne razvojne strategije do 2030. godine. Mi ćemo do 2025. uložiti oko 4.4 milijarde kuna.

Možemo svi zajedno biti zadovoljni kako je na današnji dan broj osiguranika koji rade najveći unazad 20 godina. Imamo 162.000 osiguranika, to nam omogućava veću održivost i sigurnost", rekao je.
Ove promjene na snazi će biti od nove godine.

Piletić objasnio detalje

Nakon Plenkovića riječ je uzeo ministar Marin Piletić.

"Izmjene kreću od 1. siječnja. Tri su ključne promjene: povećanje osobne mirovine, povećanje najniže mirovine i pravo na dio obiteljske mirovine uz osobnu mirovinu. Obiteljske mirovine povećat će se za 10 posto, za oko 250 kuna. To ćemo postići povećanjem mirovinskog faktora, ovisno o broju korisnika obiteljske mirovine", rekao je Piletić.

"Druga važna promjena je pravo na korištenje dijela mirovine preminulog supružnika uz osobnu mirovinu. Dosad se nije moglo koristiti dvije mirovine paralelno, sad se usklađujemo s europskom praksom. Osoba koja koristi dio obiteljske mirovine mora imati preko 65 godina te biti jedini korisnik obiteljske mirovine", rekao je.

"Iznos dijela obiteljske mirovine određuje se u visini od 27 posto. Predviđeni najviši iznos je 5850 kuna, kumulativna mirovina ne bi smjela prijeći taj iznos", rekao je Piletić o najvišoj kumulativnoj mirovini, odnosno zbroju osobne mirovine i dijela mirovine umrlog supružnika.

"Treća izmjena je postupno povećanje najniže mirovine za 287.000 umirovljenika. Očekujemo da to bude 1.5 posto, a onda 1.1.2025. još 1.5 posto. Ukupno za ove tri mjere 4.4. milijarde kuna do 2025. godine", rekao je Piletić, donosi Index.

Piletić je rekao da se obiteljska i minimalna penzija povećavaju po automatizmu. Za dio koji se tiče dijela penzije supružnika ljudi moraju sami podnijeti zahtjev.

Izvor: DalmacijaDanas