Novosti

Alzheimerova demencija

Alzheimerova demencija

Demencija je opći termin koji opisuje heterogenu grupu neuroloških bolesti koje se mogu kategorizirati na dosta načina. Neurodegenerativne demencije kao što je Alzheimerova bolest, frontotemporalna...

Provedene aktivnosti

Ambrozija u Slavoniji i Baranji: Broj oboljelih raste iz godine u godinu

Dolazak ljeta za brojne Osječane znači početak sezone šmrcanja, kihanja i kašljanja, a ponajprije...

 • Kol 10
 • Hits 1648
Od 1. ožujka pacijenti će dobivati SMS podsjetnike na zakazane preglede u bolnici

Pacijenti naručeni na dijagnostičke pretrage u nekoj bolnici će od 1. ožujka, dva do tri dana...

 • Velj 28
 • Hits 1969
Aktivnosti studeni

Kroz studeni u sklopu projekta "Aktivna i kvalitetna starost" održane su 53 aktivnosti na području Splita,...

 • Pro 16
 • Hits 443
Imate malu mirovinu? Pogledajte koliko imaju ostali umirovljenici

Svaki umirovljenik u Hrvatskoj do u lipu zna koliki mu je iznos mirovine, a za većinu tog novca...

 • Stu 20
 • Hits 1794

Izdvojeno

Upozorenje o učestalim prevarama starijih osoba

Upozorenje o učestalim prevarama starijih osoba

Svjedoci smo sve većem broju medijskih napisa o različitim i vrlo maštovitim prevarama starijih osoba. Studija američkog sveučilišta UCLA pokazuje da stariji ljudi, češće nego mlađi odrasli, ne...

 • Lip 09
 • Hits 4989
Stručnjaci savjetuju: ovih 12 preporuka može vas obraniti od raka

Stručnjaci savjetuju: ovih 12 preporuka može vas obraniti od raka

Stručnjaci za tumore u Međunarodnoj agenciji za istraživanje karcinoma su na inicijativu Europske komisije objavili su kodeks ponašanja sažet  u 12 točaka s ciljem prevencije raka.
 • Kol 21
 • Hits 3201

 

330 kuna mjesečno potrebno  da se
organizira pomoć u kući i dostava hrane za jednu kampanja3stariju teže pokretnu osobu.
120 kuna mjesečno potrebno  da joj se
organizira mjesto za druženje i savjetovanje.
Pozivamo vas da uplatom donacije
uljepšate starijoj osobi:
dan (15 kn), tjedan (105 kn)
ili prema svojoj želji.

kampanja

Završna konferencija projekta "Aktivna i kvalitetna starost"

Završna konferencija projekta Aktivna i kvalitetna starost okupila je pedesetak predstavnika javnog sektora socijalne i zdravstvene skrbi, kulturnih i obrazovnih institucija te umirovljenika sa šireg splitskog područja.

Dvogodišnji projekt Aktivna i kvalitetna starost osmišljen s ciljem unaprjeđenja kvalitete i dostupnosti programa namijenjenih jačanju socijalne uključenosti umirovljenika te razvoj socijalnih inovacija na području Splita, Solina, Kaštela i Podstrane. Organizirano je više od 650 različitih aktivnosti, u partnerstvu s Gradovima Split, Solin i Kaštela te 5 udruga: Sveti Jeronim iz Kaštel Gomilice, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udrugom maslinara Kaštela Mastrinka te udrugom Vita plus - udruga za palijativnu skrb. Po prvi puta provedeno je znanstveno istraživanje o kvaliteti života umirovljenika na ovom području, a osim aktivnosti za umirovljenike intenzivno se radilo na programu međugeneracijske suradnje sa školama i vrtićima. Uključeno je više od 350 djece i preko 10 škola. Aktivno i zdravo starenje prioritet je nacionalnih i lokalnih politika, a Smjernice za uključivanje umirovljenika poslužit će za kreiranje prostora za projekte usmjerene upravo starijim građanima.

"Svjesni da starenje stanovništva pred društvo stavlja nove izazove poput: socijalne isključenosti, nesudjelovanja starijih u društvenom, gospodarskom, kulturnom i političkom životu, osjećaj gubitka emocionalne potpore, osjećaja beskorisnosti, nedostatka informacija, financijskih ograničenja i smanjenja životnog standarda starijih osoba projektom Aktivna i kvalitetna starost intenzivno smo razvijali i besplatno osigurali sadržaje za starije osobe. Upravo, poticanje aktivnog starenja osiguravanjem dostupnih usluga u lokalnoj zajednici doprinosi većoj kvaliteti života umirovljenika!" – poručila je Dana Jurman Jakus, voditeljica projekta. Nadamo se da će i socijalna inovacija Domaćin u kulturnim ustanovama, dobiti svoj prostor u kulturnim ustanovama budući smo razvili i uspješno testirali neformalni program edukacije te neke kulturne ustanove pripremili za uvođenje volonterskih programa usmjerenih umirovljenicima. – poručila je J. Jakus.

 

 

 

 

Podsjetimo, riječ je o projektu koji ima cilj povećanje kvalitete živote umirovljenika. Nositelj projekta je: Udruge „MI“- Split dok su partneri: Gradovi Split, Solin i Kaštela te udruge Sveti Jeronim, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udruga maslinara Kaštela Mastrinka te udruga Vita plus- udruga za palijativnu skrb. Kroz projekt je planirano uključivanje 350 umirovljenika iz Splita, Solina, Kaštela i Podstrane. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.918.089,61 kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85 posto) i iz državnog proračuna (15 posto).

ESF