Novosti

Najdugovječnija osoba u povijesti

Najdugovječnija osoba u povijesti

Jeanne Calment (Arles, 21. veljače 1875. - Arles, 4. kolovoza 1997.), žena iz Francuske, najdugovječnije ljudsko biće u povijesti čiji je životni vijek zabilježen (122 godine i 164 dana).

Provedene aktivnosti

Razvedeni u većoj opasnosti od srčanog udara

Razvod je, kada je stres posrijedi, poguban jednako kao i smrt voljene osobe. Razvedenim osobama...

 • Tra 17
 • Hits 1883
Imate malu mirovinu? Pogledajte koliko imaju ostali umirovljenici

Svaki umirovljenik u Hrvatskoj do u lipu zna koliki mu je iznos mirovine, a za većinu tog novca...

 • Stu 20
 • Hits 1794
Usporite starenje

Novo je istraživanje pokazalo da samo jedna šetnja dnevno može smanjiti rizik od infarkta te da...

 • Ruj 01
 • Hits 1650
Ima li možda doktora u avionu? Ima nas 15!
Baka koja je pretrpila srčani udar u avionu nije mogla poželjeti bolju skrb.
 • Lip 15
 • Hits 1819

Izdvojeno

Cijepljenje u starijoj životnoj dobi

Cijepljenje u starijoj životnoj dobi

Budući da se populacija osoba starije životne dobi povećava u cijelom u svijetu pa tako i u Hrvatskoj, uspješno cijepljenje starijih osoba protiv određenih uzročnika zaraznih bolesti predstavlja sve veći...

 • Tra 22
 • Hits 3983
Stručnjaci savjetuju: ovih 12 preporuka može vas obraniti od raka

Stručnjaci savjetuju: ovih 12 preporuka može vas obraniti od raka

Stručnjaci za tumore u Međunarodnoj agenciji za istraživanje karcinoma su na inicijativu Europske komisije objavili su kodeks ponašanja sažet  u 12 točaka s ciljem prevencije raka.
 • Kol 21
 • Hits 3201

 

330 kuna mjesečno potrebno  da se
organizira pomoć u kući i dostava hrane za jednu kampanja3stariju teže pokretnu osobu.
120 kuna mjesečno potrebno  da joj se
organizira mjesto za druženje i savjetovanje.
Pozivamo vas da uplatom donacije
uljepšate starijoj osobi:
dan (15 kn), tjedan (105 kn)
ili prema svojoj želji.

kampanja

Mastrinka kuha na Danima male brodogradnje u Gomilici

Udruga maslinara Kaštela Mastrinka u nedjelju 15. svibnja od 10.30 do 12.30 sati organizira treću po redu manifestaciju "Jedimo zdravo, jedimo lokalno" koja će se u sklopu Dana male brodogradnje održati u Marini u Kaštel Gomilici.

Kuhari Robert Predrag Žmire i Toni Ukić pripremat će sipu s bobom koju će podijeliti prisutnima. Pozivaju se svi zainteresirani, a posebno umirovljenici na degustaciju jela koje možda nemaju priliku svaki dan kušati.

Manifestacija "Jedimo zdravo, jedimo lokalno" dio je projekta "Aktivna i kvalitetna starost" na kojem je UMK Mastrinka jedan od partnera, a upravo je jedan od ciljeva projekta unaprjeđenje kvalitete i dostupnosti programa namijenjenih jačanju socijalne uključenosti i unaprjeđenja kvalitete života umirovljenika. Ovo je odlična prilika za naučiti nešto novo, osvijestiti važnost zdrave prehrane kao i mogućnosti upotrebe lokalnih namirnica u svakodnevnoj prehrani te razmjene iskustva s drugima.

Do kraja svibnja u planu je još jedna akcija u Kaštelima.

Pozivamo umirovljenike da se uključe u projekt, a za najbrže od njih osigurani su i simbolični pokloni. Više informacija dostupno je na broju od Mastrinke 095/851-5482.

 

Podsjetimo, riječ je o projektu koji ima cilj povećanje kvalitete živote umirovljenika. Nositelj projekta je: Udruge „MI“- Split dok su partneri: Gradovi Split, Solin i Kaštela te udruge Sveti Jeronim, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udruga maslinara Kaštela Mastrinka te udruga Vita plus- udruga za palijativnu skrb. Kroz projekt je planirano uključivanje 350 umirovljenika iz Splita, Solina, Kaštela i Podstrane. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.918.089,61 kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85 posto) i iz državnog proračuna (15 posto).

ESF