Novosti

Provedene aktivnosti

U čemu je tajna najstarije žene na svijetu?

Najstarija žena na svijetu 116-godišnja Gertrude Weaver iz Arkansasa vjeruje da je ključ njezine...

 • Tra 09
 • Hits 1990
Ministar Nakić najavljuje: Hitna više neće obrađivati sve pacijente

Novi ministar zdravlja Dario Nakić, kao prvi potez ministarstva u svom mandatu, najavio je reformu hitne...

 • Ožu 02
 • Hits 2065
Najmlađi volonter u aktivnosti "Druženja uz pjesmu"

Naš četrnaestogodišnji volonter Toni, najmlađi je član u aktivnostima starijih „druženje uz...

 • Kol 27
 • Hits 558
Beskućnik nakon smrti spasio tri života donacijom organa

Na mjesnom groblju u Pakoštanima pokopan je Dragan Senčanin . Čovjek kojega nitko u Pakoštanima i...

 • Ruj 22
 • Hits 1660

Izdvojeno

Prezbiakuzija ili staračka nagluhost

Prezbiakuzija ili staračka nagluhost

Prezbiakuzija ili staračka nagluhost odnosi se na gubitak sluha koji je uzrokovan raznim čimbenicima, a kao što sami naziv kaže, javlja se kod osoba starije životne dobi.
 • Srp 09
 • Hits 3505
7 načina kako se pripremiti za mirovinu

7 načina kako se pripremiti za mirovinu

S obzirom da životni tempo ne ostavlja dovoljno vremena da se pripremimo za mirovinu, nerijetko zamišljamo kako se opuštamo uz svoje hobije, putujemo i slično, no istina je da većina novih...

 • Ruj 07
 • Hits 5101

 

330 kuna mjesečno potrebno  da se
organizira pomoć u kući i dostava hrane za jednu kampanja3stariju teže pokretnu osobu.
120 kuna mjesečno potrebno  da joj se
organizira mjesto za druženje i savjetovanje.
Pozivamo vas da uplatom donacije
uljepšate starijoj osobi:
dan (15 kn), tjedan (105 kn)
ili prema svojoj želji.

kampanja

Predstavljanje rezultata istraživanja: „Kvaliteta života umirovljenika u Splitu, Kaštelima, Solinu i Podstrani“

Uočavajući jednu od najznačajnijih društvenih promjena, starenje stanovništva te svakodnevno suočavanje s pitanjima i načinima rješavanja izazova u vezi starenja, kroz EU projekt Aktivna i kvalitetna starost provedeno je znanstveno istraživanje o Kvaliteti života umirovljenika u Splitu, Kaštelima, Solinu i Podstrani.

Rezultate istraživanja prezentirat će autorice dr.sc. Gorana Bandalović, dr.sc. Marija Lončar i dr.sc. Zorana Šuljug Vučica koje su tijekom prve godine projekta istraživale osobne procjene vještina, mogućnosti i interes za uključivanje u život zajednice kroz različite sadržaje i aktivnosti za umirovljenike, način provođenja slobodnog vremena te potreba za osmišljavanjem novih oblika aktivnosti u lokalnoj zajednici usmjeren upravo starijim osobama.

Upravo je Međunarodni dan starijih osoba, koji se obilježava 1.10. prilika da ukažemo da starije osobe mogu biti aktivni članovi zajednice te naglasimo važnost održivih programa namjenjenih umirovljenicima. Za umirovljenike će biti organizirana rekreativna gimnastika, druženje uz pjesmu te javna zdravstvena akcija koju će voditi patronažne sestre Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije. U sklopu akcije provodit će se: mjerenje razine glukoze u krvi, kontrola krvnog tlaka, promocija Nacionalnih preventivnih programa za rano otkrivanje raka, edukacija o prevenciji kardiovaskularnih bolesti te osvješćivanje građana o dobrobiti cijepljenja protiv bolesti COVID-19.

Predavači/teme:

• „Aktivno starenje“ - organizirani programi podrške namijenjeni starijim osobama na širem području Splita, Dana Jurman Jakus, Udruga MI - Split

• Pregled rezultata istraživanja (zbirno) – dr.sc. Gorana Bandalović

• Karakteristike po područjima istraživanja: Split, Podstrana, Kaštela, Solin – dr.sc. Zorana Šuljug Vučica

• Preporuke istraživanja – dr.sc. Marija Lončar

• Podrška kroz ESF projekte: Zaželi Grad Split (Tomislav Jurišić - Grad Split); Aktiviraj se i uključi! (Danijela Ćukušić, Zlatna vrata)

 

Rezultati istraživanja PDF

 

Podsjetimo, riječ je o projektu koji ima cilj povećanje kvalitete živote umirovljenika. Nositelj projekta je: Udruge „MI“- Split dok su partneri: Gradovi Split, Solin i Kaštela te udruge Sveti Jeronim, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udruga maslinara Kaštela Mastrinka te udruga Vita plus- udruga za palijativnu skrb. Kroz projekt je planirano uključivanje 350 umirovljenika iz Splita, Solina, Kaštela i Podstrane. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.918.089,61 kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85 posto) i iz državnog proračuna (15 posto).

ESF