Novosti

Plivajte! Manje ćete padati na suhom...

Plivajte! Manje ćete padati na suhom...

Ozljede pri padu predstavljaju veliki problem za stariju populaciju te su znanstvenici dugo vjerovali da tjelovježba može umanjiti rizik od padova te ublažiti eventualne posljedice. Međutim, nova...

Provedene aktivnosti

Aktivnosti i usluge

  Edukacijski program predavanja na temu zdravlja i vitalnosti u trećoj dobi tečajevi jezika,...

 • Lis 12
 • Hits 9560
Legendarni hrvatski tenor preminuo u 67. godini. Utihnuo je kristalni glas velikog Krunoslava Cigoja

Krunoslav Cigoj, najveći hrvatski operni tenor zadnje trećine XX stoljeća, a zatim i uspješan operni...

 • Kol 28
 • Hits 1602
Nema mira ni pod stare dane: Potukla se dva štićenika staračkog doma, jedan preminuo
Nije poznato što je bio uzrok svađe, kao ni točan uzrok smrti jednog od sudionika.
 • Ožu 23
 • Hits 1914
Patronažne sestre s tabletima

Stotinjak kroničnih bolesnika sa zagrebačkog područja sudjelovat će u pilot projektu praćenja...

 • Lip 30
 • Hits 1881

Izdvojeno

Pripadnici Hunza naroda žive po 120 godina. Koja je njihova tajna?

Pripadnici Hunza naroda žive po 120 godina. Koja je njihova tajna?

Oni kao da su s nekog drugog planeta, ali nisu. Hunza narod živi na planinama sjevernog Pakistana, ima ih oko 87.000, a posebni su po tome što žive prosječno sto godina, ali mnogi od njih bez...

 • Kol 18
 • Hits 4618
Stogodišnjaci savjetuju kako uživati u životu

Stogodišnjaci savjetuju kako uživati u životu

Tajna dugovječnosti još nije otkrivena, a svaka osoba koja doživi stotu oslanja se na neke svoje rituale i prakse. Također, svaka je od njih uvjerena kako su baš njihovi rituali zaslužni za dug život....

 • Stu 24
 • Hits 5646

 

330 kuna mjesečno potrebno  da se
organizira pomoć u kući i dostava hrane za jednu kampanja3stariju teže pokretnu osobu.
120 kuna mjesečno potrebno  da joj se
organizira mjesto za druženje i savjetovanje.
Pozivamo vas da uplatom donacije
uljepšate starijoj osobi:
dan (15 kn), tjedan (105 kn)
ili prema svojoj želji.

kampanja

1.10. Međunarodni dan starijih osoba

Dana 1.10.2021. u Parku Zvončac u 11 sati obilježavamo Međunarodni dan starijih osoba!

Udruga "MI" - Split u sklopu EU projekta "Aktivna i kvalitetna starost" organizira druženje umirovljenika, javno prestavljanje projekata usmjerenih starijim osobama te rezultate istraživanja "Kvalitete života umirovljenika u Splitu, Kaštelima, Solinu i Podstrani.

Program je javnog karaktera, prvi dio posvećen je umirovljenicima kroz besplatnu rekreativnu gimnastiku i druženje uz pjesmu te zdravstvenoj akciji besplatnog mjerenja glukoze, krvnog tlaka te promociji preventivnih nacionalnih programa kojeg će raditi patronažne sestre Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

Drugi dio usmjeren je predstavljanju rezultata znanstvenog istraživanja “Kvaliteta života umirovljenika u Splitu, Kaštelima, Solinu i Podstrani” i projekata koji se provode na širem splitskom području za osobe starije dobi.

Rezultate istraživanja prezentirat će autorice dr.sc. Gorana Bandalović, dr.sc. Marija Lončar i dr.sc. Zorana Šuljug Vučica koje su tijekom prve godine projekta istraživale osobne procjene vještina, mogućnosti i interes za uključivanje u život zajednice kroz različite sadržaje i aktivnosti za umirovljenike, način provođenja slobodnog vremena te potreba za osmišljavanjem novih oblika aktivnosti u lokalnoj zajednici usmjeren upravo starijim osobama.

Predstavit će se projekti financirani sredstvima Europskog socijalnog fonda koje provodi Grad Split “Zaželi kvalitetniju starost”- voditelj projekta Tomislav Jurišić te projekt Aktiviraj se i kreni! kojeg provodi Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanja Zlatna vrata - ravnateljica Danijela Ćukušić.

Želja nam je sugrađane upozoriti na nužnost podizanja svijesti javnosti o potrebi prilagodbe životne sredine potrebama i mogućnostima starijih osoba.

Promicanjem aktivnog sudjelovanja starijih osoba u društvenom, ekonomskom, političkom i kulturnom životu sukladno njihovim mogućnostima je najbolji put za očuvanje dostojanstva starijih osoba i njihove uključenosti u život zajednice

Podsjetimo, riječ je o projektu koji ima cilj povećanje kvalitete živote umirovljenika. Nositelj projekta je: Udruge „MI“- Split dok su partneri: Gradovi Split, Solin i Kaštela te udruge Sveti Jeronim, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udruga maslinara Kaštela Mastrinka te udruga Vita plus- udruga za palijativnu skrb. Kroz projekt je planirano uključivanje 350 umirovljenika iz Splita, Solina, Kaštela i Podstrane. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.918.089,61 kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85 posto) i iz državnog proračuna (15 posto).

ESF