Novosti

Proslava Međunarodnog dana starijih osoba

Proslava Međunarodnog dana starijih osoba

U utorak, 2. listopada 2018., u prostorijama Centra Zlatno doba Udruge „MI“ – Split, održana je proslava Međunarodnog dana starijih osoba.

Provedene aktivnosti

Rođenima ‘62. i kasnije niže mirovine?

Žena rođena 1954. godine koja je 36,5 godina zarađivala prosječnu plaću u državi ove godine kao...

 • Lis 22
 • Hits 2248
Upute za donacije i pomoć Petrinji i SMŽ

Grad Petrinju i Sisačko-moslavačku županiju danas je pogodio razoran potres te je građanima...

 • Pro 29
 • Hits 760
Preporučene mjere zaštite zdravlja starijih osoba od hladnoće

Referentni centar Ministarstva zdravlja Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba - Služba za...

 • Sij 05
 • Hits 2026
Pumpanje mirovina udovicama zapravo je diskriminacija samaca

U Hrvatskoj je u kolovozu bilo ukupno milijun i 131.122 umirovljenika sa starosnom, prijevremenom, invalidskom...

 • Lis 19
 • Hits 1825

Izdvojeno

Cijepljenje u starijoj životnoj dobi

Cijepljenje u starijoj životnoj dobi

Budući da se populacija osoba starije životne dobi povećava u cijelom u svijetu pa tako i u Hrvatskoj, uspješno cijepljenje starijih osoba protiv određenih uzročnika zaraznih bolesti predstavlja sve veći...

 • Tra 22
 • Hits 4069
Prezbiakuzija ili staračka nagluhost

Prezbiakuzija ili staračka nagluhost

Prezbiakuzija ili staračka nagluhost odnosi se na gubitak sluha koji je uzrokovan raznim čimbenicima, a kao što sami naziv kaže, javlja se kod osoba starije životne dobi.
 • Srp 09
 • Hits 3678

 

330 kuna mjesečno potrebno  da se
organizira pomoć u kući i dostava hrane za jednu kampanja3stariju teže pokretnu osobu.
120 kuna mjesečno potrebno  da joj se
organizira mjesto za druženje i savjetovanje.
Pozivamo vas da uplatom donacije
uljepšate starijoj osobi:
dan (15 kn), tjedan (105 kn)
ili prema svojoj želji.

kampanja

Najmlađi volonter u aktivnosti "Druženja uz pjesmu"

Naš četrnaestogodišnji volonter Toni, najmlađi je član u aktivnostima starijih „druženje uz pjesmu“.

Druženje uz pjesmu provodi se u sklopu projekta „Aktivna i kvalitetna starost“ kojim se promovira međugeneracijska suradnja kroz razne aktivnosti koje se provode tijekom cijelog projekta.

Tako je i naš volonter Toni uključen u aktivnosti druženja uz pjesmu koje ga iznimno veseli.

Ova pozitivna priča međugeneracijske suradnje započela je sasvim slučajno kada je Toni prošlo ljeto sa svojim prijateljima prolazio Matejuškom i vidio naše drage pjevače. Pridružio im se ovo ljeto jer mu se jako svidjelo: „Začudio sam se kako lijepo pjevaju i tako sam svaki dan nakon treninga vaterpola počeo ostajati sve dok me nisu pozvali da ostanem i pjevam s njima“. Nekada mu se i pridruži godinu dana stariji prijatelj. Kaže kako mu nije važno koliko tko ima godina, važna mu je samo dobra zabava, za koju ne sumnjamo da je na Matejuški ne nedostaje.

Naše pjevače umirovljenike Toni je zainteresirao jer je najmlađi i jer zna sve njihove pjesme. Glazbenog iskustva nema mnogo osim kada je pjevao u zboru u osnovnoj školi: „Sve pjesme koje pjevaju znam jer u slobodno vrijeme prikupljam muzičke ploče“. Ne sumnjamo kako će uz voditelja radionice Jerka Marevića i ostatak ove vesele ekipe naučiti nešto novo.

Osim njega u programu Unaprjeđenje kvalitete života i dostupnosti programa namijenjenih jačanju socijalne uključenosti i unaprjeđenja kvalitete života umirovljenika kroz jačanje kapaciteta lokalnih OCD, kao volonteri, uključeni su i dva kuhara, fizioterapeut, doktor fizioterapije, psiholog te viša medicinska sestra.

Podsjetimo, riječ je o projektu koji ima cilj povećanje kvalitete živote umirovljenika. Nositelj projekta je: Udruge „MI“- Split dok su partneri: Gradovi Split, Solin i Kaštela te udruge Sveti Jeronim, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udruga maslinara Kaštela Mastrinka te udruga Vita plus- udruga za palijativnu skrb. Kroz projekt je planirano uključivanje 350 umirovljenika iz Splita, Solina, Kaštela i Podstrane. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.918.089,61 kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85 posto) i iz državnog proračuna (15 posto).

ESF