Novosti

Što je to šećerna bolest?

Što je to šećerna bolest?

Što je to šećerna bolest? Šećerna bolest ili dijabetes (diabetes mellitus) je kronična bolest u kojoj su razine glukoze (šećera) u krvi povišene.

Provedene aktivnosti

Aktivnosti studeni

Kroz studeni u sklopu projekta "Aktivna i kvalitetna starost" održane su 53 aktivnosti na području Splita,...

  • Pro 16
  • Hits 672
ODLAZAK GLAZBENE LEGENDE David Bowie umro nakon 18-mjesečne borbe s rakom!
Preminuo je u 69. godini života nakon teške borbe s karcinomom.
  • Sij 11
  • Hits 1831
Dijelu umirovljenika porasle mirovine, moraju plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić najavio je u četvrtak da će se konzultirati s...

  • Ruj 06
  • Hits 1691
Treba cijeli sustav urediti prema novim uvjetima na tržištu rada

Ministarstvo rada i ministarskog sustava krenulo je u reformu beneficiranog radnog staža o kojoj...

  • Stu 11
  • Hits 1968

Izdvojeno

Cijepljenje u starijoj životnoj dobi

Cijepljenje u starijoj životnoj dobi

Budući da se populacija osoba starije životne dobi povećava u cijelom u svijetu pa tako i u Hrvatskoj, uspješno cijepljenje starijih osoba protiv određenih uzročnika zaraznih bolesti predstavlja sve veći...

  • Tra 22
  • Hits 4263
7 načina kako se pripremiti za mirovinu

7 načina kako se pripremiti za mirovinu

S obzirom da životni tempo ne ostavlja dovoljno vremena da se pripremimo za mirovinu, nerijetko zamišljamo kako se opuštamo uz svoje hobije, putujemo i slično, no istina je da većina novih...

  • Ruj 07
  • Hits 5367

 

330 kuna mjesečno potrebno  da se
organizira pomoć u kući i dostava hrane za jednu kampanja3stariju teže pokretnu osobu.
120 kuna mjesečno potrebno  da joj se
organizira mjesto za druženje i savjetovanje.
Pozivamo vas da uplatom donacije
uljepšate starijoj osobi:
dan (15 kn), tjedan (105 kn)
ili prema svojoj želji.

kampanja

Nova komunikacijska tehnologija

Danas, komunikacija predstavlja jednu od najznačajnijih osobina našeg doba. Ona je neizostavan uvjet za odvijanje svih društvenih procesa, a također je važna za održavanje svih društvenih procesa u našim životima. Svi mi smo rođeni s potrebom za ljubavlju i prisnošću koja dolazi kao rezultat komunikacije.

Na proces komunikacije gledamo kao na ritual koji se odnosi na održavanje i očuvanje društva kroz određeni period, a također, komunikacijom se očituju sva zajednička vjerovanja i povezanost članova zajednice.
Kada se govori o komunikaciji između starijih i mlađih osoba, govorimo o tome kao o jednoj vrsti izazova. Mladi su ti koji bi trebali što više uključivati stariju populaciju u razne programe. Takvim načinom se dolazi do bolje međugeneracijske komunikacije. Živimo u digitalnom dobu, u procesu globalizacije gdje su sve informacije lako dostupne. Dovoljan je jedan „klik“ da dođemo do svih informacija koje su nam potrebne. Razvojem kompjutera došlo je i do stvaranja virtualnog svijeta. U takvom svijetu. Moguće je ostvariti kontakte i komunicirati s drugim osobama ma gdje god one bile. Ovakav prostor daje mjesta slobodi, no ima i svojih ograničenja. Mlađe populacije su ovakav način komunikacije prihvatile s lakoćom. Internet i mobitel predstavljaju statusni simbol.

Prije pet godina, provedeno je istraživanje nad mladima u Hrvatskoj. „Istraživanje koje je prije pet godina provedeno nad mladima u Hrvatskoj pokazalo je kako 73% djece u dobi od 11 do 13 godina posjeduje mobitel. Danas je taj postotak još veći, kao i još mlađa dob u kojoj dijete zatraži/dobije mobitel od roditelja. Osnovni argument roditelja za to je „da se dijete uvijek može dobiti na mobitel i da se zna gdje je“. Prema novijem istraživanju provedenom u zemljama središnje i istočne Europe, oko 90% građana posjeduje mobitel. Postavlja se potanje kako se starija populacija nosi s novim tehnologijama i koliko se oni zapravo snalaze“
Dakle, stariju populaciju je potrebno potaknuti i uključiti ih na neki način u sve nove komunikacijske trendove, naravno, sukladno njihovim mogućnostima. Tu veliku ulogu imaju mladi, koji bi im pomogli da usvoje nove vještine. Tu svakako treba uzeti u obzir činjenicu da upravo mlađi članovi društva trebaju biti više uključeni u programe poučavanja starijih osoba jer tako mogu ostvarivati bolju međugeneracijsku komunikaciju, a po završetku poučavanja nastaviti je na novi način koristeći novu komunikacijsku tehnologiju. Užurbano vrijeme ne dozvoljava fizičke susrete s bližnjima i održavanje odnosa sve češće se odvija putem elektroničkih uređaja. To postaje način za prevladavanje samoće, a u krajnjim slučajevima i način putem kojeg možemo zatražiti pomoć i u slučaju neke nevolje.
Tehnologija je, željeli mi to priznati ili ne, u potpunosti revolucionarizirala komunikaciju. Ne možemo je ignorirati jer nam u velikoj mjeri olakšava i uljepšava život. Stoga, pratimo je – cjeloživotnim učenjem i usvajanjem novih načina komunikacije uz pomoć mlađih članova obitelji/zajednice.