Obilježen Međunarodni dan starijih osoba i predstavljene aktivnosti projekta „Aktivna i kvalitetna starost“ u Splitu, 1.10. 2020.

 U splitskom parku Zvončac obilježen je Međunarodni dan starijih osoba, utemeljen prije 30 godina od strane Ujedinjenih naroda s ciljem naglašavanja uloge starijih u društvu i podizanja svijesti o teškoćama s kojima se suočavaju u svakodnevnom životu.

U Hrvatskoj je gotovo 850 tisuća građana starijih od 65 godina. Stopa rizika od siromaštva u RH je 19,3%, a gledano prema dobnim skupinama najviša je među starijim od 65 godina (28,1%), dok su u najtežoj skupini samci u toj dobi i to njih 48%.

U prvom dijelu javnog događanja umirovljenici su imali organiziranu rekreativnu gimnastiku, nakon toga druženje uz pjesmu, a cijelo vrijeme druženja imali su mogućnost informirati se o preventivnim programima zaštite starijih osoba od strane policajca u zajednici Ilije Patruna.

Projektne aktivnosti koje će biti dostupne umirovljenicima Splita, predstavila je Dana Jurman Jakus voditeljica projekta te najavila da će osim besplatnih radionica, tečajeva, programa socijalizacije i savjetovanja, kroz projekt biti naglašene aktivnosti promocije aktivnog sudjelovanja umirovljenika u društvenom, kulturnom i ekonomskom životu zajednice sukladno njihovim mogućnostima.

Okupljene je pozdravila pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju Grada Splita, Magda Vrvilo, ispred partnera na projektu Grada Splita – Ovo izazovno vrijeme moramo osobito paziti na zdravlje naših starijih, ali se i još više truditi da ih motiviramo, animiramo i uključimo u socijalne programe i aktivnosti koje pridonose njihovoj izobrazbi, druženju, kvalitetnom i ispunjenom životu u zajednici. Današnjih druženjem na Zvončacu pokazali su još jednom svima da su godine uistinu samo brojke i da nema prepreke za aktivan i ispunjen život u svakoj dobi, kazala je pročelnica Vrvilo uz zajedničku poruku svima da se uključe u neki od besplatnih programa koji im se nude u sklopu ovog projekta.

Više o mogućnostima koje nudi projekt „Aktivna i kvalitetna starost“ možete doznati na www.seniori.hr. ili putem telefona 021/329-130 (koordinatorica Lea).

Projekt „Aktivna i kvalitetna starost“ započeo je u lipnju ove godine i provodit će se do lipnja 2022. Nositelj projekta je: Udruge „MI“- Split dok su partneri: Gradovi Split, Solin i Kaštela te udruge Sveti Jeronim, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udruga maslinara Kaštela Mastrinka te udruga Vita plus- udruga za palijativnu skrb. Kroz projekt je planirano uključivanje 350 umirovljenika iz Splita, Solina, Kaštela i Podstrane. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.918.089,61 kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85 %) i iz državnog proračuna (15%).