Obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba i predstavljanje aktivnosti u sklopu projekta "Aktivna i kvalitetna starost"

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba, 1. listopada Udruga ”MI” – Split tradicionalno organizira druženje umirovljenika. Ove godine događanje će se održati na otvorenom u parku Zvončac s početkom u 10 sati, 1. listopada 2020.

U prvom dijelu od 10 do 11 sati planirano je održavanje rekreativne gimnastike dok će od 11 do 12 sati biti održano prigodno druženje umirovljenika uz pjesmu. Događanju će prisustvovati i policajac u zajednici, lija Patrun iz Odjela za prevenciju splitske policije koji će davati savjete starijim osobama s ciljem prevencije kaznenih djela na štetu starijih osoba.

Događanjem želimo upozoriti na nužnost podizanja svijesti javnosti o potrebi prilagodbe životne sredine potrebama i mogućnostima starijih osoba. Promicanje aktivnog sudjelovanja starijih osoba u društvenom, ekonomskom, političkom i kulturnom životu sukladno njihovim mogućnostima je najbolji put za očuvanje dostojanstva starijih osoba i njihove uključenosti u život zajednice.

Osim rekreacije, druženja i savjetovanja najavit ćemo besplatne aktivnosti u sklopu projekta „Aktivna i kvalitetna starost“ koje će početi u prosincu 2020. godine. U Splitu će umirovljenicima kroz ovaj program biti na raspolaganju kulinarske i kreativne radionice, čitaonica, izleti u prirodu, rekreativna gimnastika, joga za umirovljenike, tečajevi fotografije, modernih tehnologija, plesa, program socijalizacije, zdravstvena predavanja, savjetovanja zdravstvenih djelatnika te kulturna događanja.

Planiran je program cjeloživotnog obrazovanja za pratitelje/domaćine u kulturnim institucijama za 45 umirovljenike i program volonterskog menadžmenta za socijalne ustanove i organizacije civilnog društva kako bi se doprinjelo aktivnijem uključivanju umirovljenika. Više o mogućnostima koje nudi projekt „Aktivna i kvalitetna starost“ možete doznati na www.seniori.hr. ili putem telefona 021/329-130 (koordinatorica Lea).

Projekt „Aktivna i kvalitetna starost“ započeo je u lipnju ove godine i provodit će se do lipnja 2022. Nositelj projekta je: Udruge „MI“- Split dok su partneri: Gradovi Split, Solin i Kaštela te udruge Sveti Jeronim, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udruga maslinara Kaštela Mastrinka te udruga Vita plus- udruga za palijativnu skrb. Kroz projekt je planirano uključivanje 350 umirovljenika iz Splita, Solina, Kaštela i Podstrane. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.918.089,61 kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85 %) i iz državnog proračuna (15 %).

aktivni vidljivost