Svečano predstavljanje projekta SHARE – istraživanja o zdravlju, starenju i umirovljenju u Europi

Zagreb, 30. listopada 2019. – U ponedjeljak, 4. studenoga 2019., u prostorijama Hrvatskog državnog arhiva (Marulićev trg 21, Zagreb) s početkom u 12 sati, biti će svečano predstavljen projekt SHARE – istraživanje o zdravlju, starenju i umirovljenju u Europi. Predstavljanje će otvoriti ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović.

SHARE je istraživanje koje se provodi u državama Europske unije s ciljem poboljšanja kvalitete života starijih osoba. Tijekom istraživanja prikupljaju se podaci o zdravlju, umirovljenju, socio-ekonomskom statusu, socijalnim i obiteljskim uvjetima osoba starijih od 50 godina te služi kao znanstvena podloga za jačanje analitičkih sposobnosti i donošenje boljih politika i javnih usluga.

Prvi val SHARE istraživanja proveden je 2004. u 11 zemalja i od tada se provodi svake dvije godine sa sve većim brojem zemalja sudionica. Do sada je istraživanje obuhvatilo 27 zemalja i Izrael, a Republika Hrvatska se SHARE studiji priključila 2015. uz značajniju financijsku potporu Europske unije.

Projekt vrijedan gotovo 10 milijuna kuna financira se iz Europskog socijalnog fonda i traje do 2024. godine, a partner projekta je Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Program svečanog predstavljanja će voditi gđa Almira Osmanović, koja je ujedno i ambasadorica projekta.

 

SHARE_L_BS_HRV1[1]

Izvor: esf.hr