Novosti

Provedene aktivnosti

Maskirani razbojnici opljačkali i ozlijedili dvoje staraca

Policija traga za razbojnicima koji su u subotu, 8. studenoga u Homoljcu u blizini Plitvička...

  • Stu 10
  • Hits 2026
Lažna bankarica od starice ukrala gotovo 400.000 kn

Sedamdesetsedmogodišnja žena u svojem je stanu u zagrebačkoj Dubravi pokradena za nešto manje od...

  • Sij 27
  • Hits 2172
Lakše do Europske kartice zdravstvenog osiguranja putem automata u Regionalnim uredima HZZO-a

U svojim poslovnicama u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku HZZO je postavio aparate sa sustavima za...

  • Pro 02
  • Hits 2209
Starac prelazi preko zebre izbjegavajući maratonce (VIDEO)
Treba li teže pokretnoj starijoj osobi pomoći kad prelazi cestu po kojoj "jure" maratonci?
  • Pro 02
  • Hits 2291

Izdvojeno

Preporuke starijima za borbu protiv hladnoće

Preporuke starijima za borbu protiv hladnoće

Centar za zdravstvenu gerontologiju - Referentni centar Ministarstva zdravlja Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr.Andrija Štampar“, izradio je...

  • Sij 25
  • Hits 4581
Kako doživjeti stotu?

Kako doživjeti stotu?

Vijesti o stogodišnjacima koji i dalje žive život pun aktivnosti čitamo gotovo svakodnevno. Činjenica je da sve više ljudi doživi stotu, ali i godine iza nje. Ipak, na to hoćete li doživjeti...

  • Svi 05
  • Hits 4873

 

330 kuna mjesečno potrebno  da se
organizira pomoć u kući i dostava hrane za jednu kampanja3stariju teže pokretnu osobu.
120 kuna mjesečno potrebno  da joj se
organizira mjesto za druženje i savjetovanje.
Pozivamo vas da uplatom donacije
uljepšate starijoj osobi:
dan (15 kn), tjedan (105 kn)
ili prema svojoj želji.

kampanja

Učenici francuske privatne srednje škole MFR- Vains Saint Senier u okviru ERASMUS stručne razmjene posjetili udrugu „MI“

Šest djevojka u dobi od 16 do 20 godina tijekom 14 dana boravilo je u Splitu na stručnoj razmjeni koju financira EU kroz program ERASMUS+. Učenice su polaznice smjera gerontologije, tj. specijaliziranog obrazovanja za skrb o starijim osobama. Za svog domaćina izabrale su splitsku Udrugu „MI“ koja već 22 godine provodi programe skrbi za starije te vodi socijalnu ustanovu MI - Centar za pomoć u kući.

Tijekom 14 dana, svakog radnog dana u vremenu od 9 do 15 sati učenice su imale prilike upoznati se da sustavom i oblicima socijalne skrbi za starije osobe u Splitu, Solinu, Trogiru i Podstrani. Posjetile su Dom za starije osobe u Splitu, Dom Vita u Podstrani, Dom za psihički bolesne odrasle osobe u Trogiru te pučku kuhinju Gradskog društva crvenog križa u Solinu.

Zanimljivost ovakvog modela škole, osim u činjenici da u RH ne postoji obrazovanje u području skrbi za starije osobe, je u tome da je osnovana kao obiteljska škola još 1937. u Lauzunu na inicijativu seljačkih sindikalista, roditelja tinejdžera koji u postojećem školskom sustavu nisu pronašli odgovor prilagođen njihovim potrebama.

Suočeni s činjenicom da model obrazovanja ne nudi kadar koji im je potreban te da mladi sve češće napuštaju ruralne krajeve i odlaze u urbane sredine, pokrenuli su model obrazovanja u poljoprivredi namijenjen dječacima. Model osim formalnog obrazovanja nudi dosta praktičnog rada. Smjer za obrazovanje tzv. „socijalnih asistenata“ za starije osobe, djecu i osobe s invaliditetom pokrenuli su 1955. kao program usmjeren djevojkama.

Osim što tijekom studija koji traje 3 godine uče o različitim oblicima skrbi, veći dio nastave od čak 60 tjedana organiziran je putem stručne prakse u institucijama i ustanovama koje skrbe o potrebitima. Nakon formalnog obrazovanja za „socijalne asistente“, „animatora iz gerontologije“, „njegovatelja“, „ljekarnika pripravnika“, „tehničara socijalne i obiteljske interakcije“ učenici mogu raditi u struci ili upisati daljnje visokoškolsko obrazovanje.

Zahvaljujemo TZ grada Solina, udruzi trogirskih vodiča Tragurion, udruzi Francuska alijansa Split te GDCK Solin, Domu za psihički bolesne odrasle osobe u Trogiru i Domu za starije osobe u Splitu na suradnji i mogućnostima za razmjenu iskustva i znanja s mladima.

Veseli nas razmjena s mladim snagama te mogućnosti za buduća partnerstva na razvijanju modela prilagođenih potrebama i u našim sredinama.

Udruga "MI" - Split