Dr. Henry Heimlich nije postao svjetski poznat zbog svojih kirurških vještina, već po hvatu kojim se izbacuje strano tijelo iz gornjih dišnih putova. Hvat je predstavio 1974. godine, a prvi put ga je uspješno primijenio prošli tjedan, u 96. godini života.

Dr. Heimlich već 6 godina boravi u modernom centru za starije osobe u kojem živi samostalno u jednom od 120 apartmana. Stanarima su dostupne različite zajedničke službe, a obroci se poslužuju u restoranu gdje dr. Heimlich svakodnevno jede i susreće sustanare. Jedna od njih je 87-godišnja Patty Ris, koja je tek nedavno stigla u centar i još nema svoje omiljeno mjesto na kojem sjedi u restoranu. Tog je dana za jelo odabrala hamburger i, bez posebnog razloga, sjela u blizini dr. Heimlicha. Dr. Heimlich je ubrzo ugledao kako se žena počela gušiti, shvatio da je zalogaj otišao krivim putem i odlučio se iskoristiti svoje znanje, tj. hvat koji je izumio još 1974. godine. Puno ga je puta pokazivao na lutkama i dobrovoljcima, ali još se nije našao u stvarnoj situaciji da je osobi u blizini ugrožen život zbog gušenja hranom koja je umjesto u probavni, dospjela u dišni sustav.
Gospođu je zarotirao skupa sa stolicom, prišao joj straga, obuhvatio rukama i zatim nekoliko puta snažno stisnuo dok komad neprožvakane hrane nije izletio vani. Gospođa Ris počela je duboko disati i polako joj se vratila normalna boja kože.
Heimlichov sin Philip je u razgovoru za Guardian izjavio kako je uvijek bio jako ponosan na oca i vjeruje kako je on indirektno spasio više ljudskih života od bilo koga na svijetu.
Naime, samo u Velikoj Britaniji od gušenja hranom godišnje umire od 175-200 osoba.
S druge strane, u zadnjih 10-tak godina sve je više zabrinutosti zbog mogućih komplikacija primjene Heimlichovog hvata (puknuće rebara, jetre, slezene), pa se Heimlichov hvat sve više zamjenjuje modifikacijama sa stvaranjem manjeg pritiska u grudnom košu, ili sasvim drugačijim procedurama (npr. polaganje osobe na leđa i pritisak na donji dio prsne kosti sličan onom kod kardiopulmonalne reanimacije).