SENIORI.HR

Informativni portal za treću dob

Tijekom starije dobi dolazi do opadanja kognitivnih funkcija. Postoje mnoge predrasude vezane uz pamćenje starijih osoba. Često se može čuti kako starije osobe zaboravljaju, kako su senilne i sl. Istina je da nakon odrasle dobi dolazi do nekih nepopravljivih promjena u pamćenju koje nisu nadoknadive. Današnji način života odbija nam sve predrasude i stereotipe koji postoje u društvu, odnosno, stereotipi postoje ali se s vremenom umanjuju. Starije osobe su bolje u svom mentalnom, kognitivnom i fizičkom stanju. Puno više nego što su to bile prije.

Samoća predstavlja jednu od najčešćih „bolesti“ današnjice. Suvremeni ubrzani način života i, možda, nedostatak slobodnog vremena djeluje na čovjekovo psihičko stanje. Kada se govori o samoći, starije osobe su te koje su posebno osjetljive na usamljenost i izolaciju. Sve to na jedan način šteti njihovu zdravlju kako psihički tako i fizički. Razna istraživanja potvrđuju ovu teoriju. Dakle, dokazano je da usamljenost utječe na povećanje krvnog tlaka i povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

Proces starenja predstavlja normalnu pojavu u ljudskom životu, ali isto tako važno je konstantno unapređivati zdravlje i očuvati funkcionalne sposobnosti. Kada govorimo o funkcionalnoj sposobnosti, riječ je o sposobnosti pojedinca za obavljanje svakodnevnih aktivnosti koje osiguravanju primjereno kvalitetno življenje, a isto tako obuhvaćaju biološko, psihološko i socijalno funkcioniranje.

Osim udara na kućni budžet, odlazak u mirovinu i sa strane psihološke prilagodbe može mnogima donijeti poteškoće. Posao i rad za ljude imaju višestruki značaj i korist. Osim očite financijske važnosti i osiguranja egzistencije, rad unosi strukturu u našu svakodnevicu, daje nam osjećaj vlastite vrijednosti i važnosti, a za mnoge je i izvor socijalnih odnosa.

Menopauza, kad god stigla i na koji se god način manifestirala, predstavlja stresno razdoblje prepuno promjena. Te promjene mogu biti manje ili više očite i stresne, no činjenica jest da se naše tijelo mijenja i prelazi u „sljedeću fazu“. U nastavku donosimo nekoliko najpopularnijih zabluda o menopauzi i njihovih objašnjenja.

Pisali smo već o seksualnoj aktivnosti starijih ljudi i iznijeli podatke koji govore kako veliki broj starijih i dalje održava aktivan seksualni život. Bez obzira na manjak istraživanja i podataka o seksualnom životu Hrvata, za pretpostaviti je da ne zaostajemo pretjerano za ostatkom svijeta. Kada smo već na ovoj temi, bitno je govoriti i o važnosti razgovora o seksu s liječnikom, pogotovo ako u ovom pogledu nailazite na bilo kakve poteškoće.

Autorica Zrinka Mach za portal superseniori.hr donosi priču o važnosti oslovljavanja starijih osoba. Je li pristojno osobe starije životne dobi oslovljavati bakama i djedovima ili pak starčićima u neformalnoj i formalnoj komunikaciji, odnosno kako ih ne trpati sve u isti koš, saznajmo u nastavku.

Walter Jackson Freeman, čovjek koji je izumio transorbitalnu lobotomiju. Lobotomija je presijecanje veza između određenih područja (režnjeva) mozga i ostatka mozga s namjerom liječenja psihičkih bolesti. Vrši se unošenjem instrumenata nalik šiljku za led direktno kroz nos, ispod očnog kapka ili u zdrav mozak.

Dostojanstvo čovjeka i ljudska prava nerazdvojivo su povezani. Kao polazište ljudskih prava, dostojanstvo inzistira na poštovanju svakog čovjeka štiteći ga od svih zloupotreba koje ga dovode u neravnopravnu poziciju. Dostojanstvo je svakom čovjeku urođeno, ne poznaje dobne granice, ne može se smanjivati niti izgubiti. 

Odgovora na pitanje što čini sretnu ugodnu mirovinu ima mnoštvo. Financijski savjetnik Wes Moss 2014. je godine anketirao 1350 umirovljenika iz 46 saveznih država SAD-a, a rezultate je objavio u knjizi „U mirovinu možete i ranije nego što mislite: Pet financijskih tajni najsretnijih umirovljenika“.

Stranica 1 od 2